09/12/12 15:02
(http://www.klassa.bg/)

Москва предприе мерки в отговор на разследването срещу Газпром

Кремъл се опитва да предпази Газпром от антимонополното разследване на Европейския съюз и няма да съдейства на европейските власти, ако прецени, че това нарушава интересите на Москва, пише Financial Times, цитиран от Investor.bg. Президентът Владимир Путин е подписал постановление, с което руското правителство цели да защити стратегическите компании, опериращи в чужбина, уточнява изданието. В акта е записано, че всяко искане на чуждестранна организация за информация, активи или промени в договорите на стратегическите руски компании ще трябва да се разглежда от правителството. От Газпром коментираха на пресконференция, че с помощта на постановлението ще бъдат блокирани всички искания от страна на чуждестранни лица за отстъпки по договори или за разкриването на договорни споразумения, ако това нарушава икономическите интереси на Русия.
Контролираният от руската държава газов монополист обвини Европейската комисия,  че използва антимонополното законодателство, за да опита да принуди компанията да намали цените. От Газпром също така смятат, че Европейската комисия цели да разкрие формулата, свързана с цените на петрола, по която се изчисляват цените на синьото гориво.
Действията на Европейската комисия може да се разгледат като опит да се окаже натиск върху цените на Газпром и да се повлияе върху резултатите от търговските преговори, което нарушава пазарните принципи", каза говорителят на газовия гигант Сергей Куприянов.
В момента няколко от слабите европейски икономики искат от Газпром едностранни отстъпки от цените на природния газ. Това е опит да се решат икономическите проблеми на Европейския съюз, но за сметка на Русия”, допълни Куприянов. Той заяви, че и в бъдеще компанията ще работи с дългосрочни договори, като ще обвързва цените на синьото гориво с кошница от цените на петрола, както и предупреди, че Газпром може да увеличи доставките си за Азия. Засега от Еврокомисията отказват да коментират новото руско законодателство. Според изданието то едва ли ще попречи на европейското разследване, тъй като Брюксел вече е събрал по-голямата част от необходимата информация и имат достъп до всички партньори на руския гигант в Европа, както и до основните му конкуренти.
Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че се надява претенциите на Европейската комисия към Газпром да намерят решение, но подчерта, че Русия е готова да търси други пазари за пласиране на природния газ, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
"Бихме искали всички въпроси, оставащи неясни за Европейската комисия, да бъдат разяснени колкото може по-бързо, за да можем спокойно да работим съвместно", посочи Путин на пресконференция след среща със сръбския държавен глава Томислав Николич снощи в Сочи. "Надявам се това да стане", допълни той.
Владимир Путин изтъкна, че едновременно с усилията да няма пробелми с европейските партньори, Русия ще търси възможности за пласиране на продукцията си на други пазари. Той отбеляза, че е разговарял по този въпрос с азиатските лидери във Владивосток и че има търсене на руски енергоносители, така че Москва ще ги предлага на световните пазари.
От своя страна на конференция в Лондон вицепремиерът Аркадий Дворкович изрази мнението, че Европа се опитва да решава собствените си проблеми, използвайки руските ресурси. Той изрази надежда, че разследването на Брюксел срещу Газпром ще бъде справедливо и че в близките няколко дни Москва ще започне консултации с Европейската комисия по този въпрос. На 4 септември Брюксел започна задълбочено разследване срещу Газпром за евентуална злоупотреба на с господстващо положение на европейския пазар. Разследването засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване