09/12/12 15:11
(http://www.klassa.bg/)

Найденов: Проблемите с европарите са заради биоземеделието

България има проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) защото земеделските производители не желаят да преминат към биологично земеделие. Това обясни министърът на земеделието и храните  Мирослав Найденов, който прие декларация на биопроизводители в подкрепа на по-зелена бъдеща Обща селскостопанска политика. По думите на министъра по ос 2 на ПРСР „Агроекология“ няма необработени проекти и администрацията няма вина за това. „Земеделците не искат да преминават към биологично стопанство, тъй като имат ангажимент да го поддържат в рамките на 5 години“, заяви Найденов, цитиран в прессъобщение на ведомството. Точно в тази сфера може да има загуба на пари, защото бюджетът е 300 млн. лв., за които никой не кандидатства. Всички искат да купуват машини по 121 мярка или да стават млади фермери. Общините също усвояват средствата.
При предишното правителство са усвоени нула лв. по агроекология. Едва при нашето правителство започнаха да се усвояват средствата. През 2009 г. – 2 млн. лв., 2010 г. – 14 млн. лв. и 2011 г. – 18 млн. лв. Министър Найденов посочи, че се водят разговори с Европейската комисия за прехвърляне на средства или други финансови мерки. Диалогът се води още от юни, допълни той.
Министър Найденов подкрепя инициативата на биопроизводителите в бъдещата ОСП поне 30% от директните плащания да бъдат за зелени проекти. Правилата обаче трябва да бъдат улеснени от Брюксел, подчерта той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване