09/12/12 21:23
(http://e-vestnik.bg/)

Червена аристокрация властва в Китай

в. Газета виборча

Китайки пред луксозен магазин в Пекин. Снимка: луксуо

Западните медии много пишат за червените принцеси и принцове - второто и трето поколение на партийните династии. В Китай това е тема табу. Гражданите, които живеят със средно 3300 долара годишно, не бива да знаят как живеят семействата на техните ръководители . . .

Дебютът на червените принцеси

Ежегодният бал на дебютантките в парижкия хотел “Крийон” е стара традиция на аристокрацията, преживяла и Френската революция, и гилотината. Това е денят, в който във висшето общество влизат 24 млади жени от най-високопоставени семейства.

През 2009 г. на този бал редом с племенницата на принцеса Даяна се появи 17-годишната Жасмин Ли. Дъщеря на члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Цзя Кинли, четвърти в йерархията. Облечена бе от Диор, парфюмирана от Каролина Ерера. Жасмин Ли бе наречена червената принцеса на Китай.

Не й отстъпва по красота и 23-годишната Чън Сяодан. Правнучката на Чън Юн, съратник на Мао Цзедун, бе облечена от Оскар де ла Рента, информира тайванската интернет страница “WantChinaTimes”. На парижкия бал на дебютантките през 2006 г. тя бе призната за най-привлекателната, макар че на бала танцува и известната с красотата си италианска принцеса Констанца. Най-добрата партия в Китай се показваше често със сина на важния партиен секретар Бо Силай. Скъса с него, когато през март се разбра, че майка му е убила своя бизнес партньор от чужбина.

Децата на китайските управници не знаят много за страната си. Те растат в правителствения квартал, возят ги шофьори. Като по-млади по-добре опознават Хонконг и Ню Йорк, отколкото Пекин. Е Минцзъ, внучка на генерала от Китайската народоосвободителна армия, днес известен в Пекин моден дизайнер, като дете е пътувала из Китай с частния самолет на дядо си. Била убедена, че самолетите са направени само за по двама-трима пътници.

Милиардните богатства на партийните династии

Втората след САЩ световна икономика, наричана днес често Чайна Инкорпорейтед, е своего рода семейно предприятие с партийни династии начело.

Мао е разстрелвал буржоата, но трийсет години след смъртта на Председателя децата и внуците на неговите другари са начело на държавните банки, фондове и концерни. Това са собствениците на Народна република Китай, които с партийна значка на ревера са натрупали състояния за милиарди и са си поделили страната.

Най-големият им коз е тяхната фамилия. Децата на партийните ветерани, наричани принцове, често служат като посредници в общуването със световните концерни и богатите инвеститори, на които помагат да влязат на китайския пазар.

Официално обаче заплатата на министъра е само около 22 хиляди долара годишно; на съпругите и децата им е позволено да се занимават с бизнес, но при условие че няма да се възползват от поста на главата на семейството. Но те правят точно това.

Семейството на Ли Пън, “пекинския касапин”, който през 1989 г. прати танкове срещу протестиращите студенти на площад “Тянанмън”, контролира енергетиката. Също толкова влиятелен е кланът на бившия лидер Цзян Цзъмин.

През юни цензурата блокира страницата на британската агенция Блумбърг, която беше пресметнала състоянието на семейството на бъдещия водач на страната. Самият Си Цзинпин е представян като олицетворение на спартанския начин на живот. Живее в служебен апартамент, използва служебна кола и не се стреми към удобства.

Но състоянието на семейството му според Блумбърг е почти 2 милиарда долара: 376 милиона в акции, 18-процентов (среден) дял в дружество за добив на редки метали, който струва 1,7 милиарда долара, и дялове, възлизащи на около 20 милиона долара в търгувана на борсата хайтек фирма.

Това не пречи на Си да призовава за борба с корупцията. “Внимавайте със съпругите, децата, роднините, приятелите и персонала. Ще се закълнете, че няма да използвате властта за лична изгода”, ...

Публикувана на 09/12/12 21:23 http://e-vestnik.bg/15603/chervena-aristokratsiya-vlastva-v-kitay/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване