09/13/12 17:24
(http://www.klassa.bg/)

Американските мисии под обсада, фалшива тревога в консулството на САЩ в Берлин

Консулството на САЩ в Берлин бе евакуирано за кратко в четвъртък заради съмнителна миризма, докато в столицата на Йемен Сана разгневена тълпа се опита да щурмува американското посолство. Напрежението по повод антиислямския нискобюджетен филм в САЩ и убийството на посланика на Вашингтон в Либия обхвана след Египет и други мюсюлмански страни. Афганистан блокира за неопределено време YouTube, където бе качен трейлъра на филма „Невинността на мюсюлманите“.
Плик със странна миризма предизвика превантивно евакуация на персонала на американското консулство в Берлин, но тревогата се оказа фалшива.
В Сана демонстрантите се покатериха по стените и разбиха стъклата на американското посолство. Протестиращите бяха отблъснати от полицията и отдалечени от мястото, но няколко души, включително полицаи, бяха ранени.
Египетското правителство призова населението да запази спокойствие, но демонстрациите пред американското посолство в Кайро продължиха.  На камъните полицаите отговориха със сълзотворен газ. Според египетския министър на здравеопазването 15 души са били ранени. Протести имаше също в Тунис и в столицата на Бангладеш Дака.
САЩ от своя страна започнаха разследване на убийството на посланик Кристофър Стивънс и трима негови колеги в Бенгази. Президентът Барак Обама поиска от египетските власти да съдействат да бъдат заловени убийците. „Естествено, че ще изправим тези престъпници пред съда“, каза Обама на предизборен митинг в Невада. Два бойни кораба с 300 души са на път към либийските брегове.
Според американски експерти, нападението над консулството в Бенгази е било предварително подготвено, а не е спонтанна реакция на възмутени хора. Една от версиите е, че организатор е местният клон на „Ал Кайда“.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване