09/13/12 17:20
(http://www.klassa.bg/)

Възстановиха слух с помощта на стволови клетки

Британски учени успяха за първи път да възстановят загубен слух с помощта на стволови клетки, съобщава Би Би Си, цитирайки публикация в сп.“Нейчър“. Учените са постигнали частично възстановяване на нервната тъкан, по която звуковите сигнали постъпват в мозъка. Изследванията са водени с хамстери, защото те възприемат звука в същия честотен диапазон, както и хората, за разлика от обикновените мишки, които чуват в диапазона на високите честоти. Използвани са били стволови клетки от човешки зародиш, които могат да се превръщат във всякакъв тип.
Проф. Дейвид Мур от Медицинския център за изследване на слуха в Нотингам казва, че постигнатият резултат е впечатляващ. Но предупреждава, че повтарянето на този успех при хората може да се сблъска с трудности. Най-голямата от тях е да се имплантирана стволовата клетка на нужното място в ухото, което е много малко и трудно достижимо.
Присаждането на стволови клетки, които се трансформират в клетки на слуховия нерв, ще реши проблема само на около 10% от хората, загубили слуха си вследствие атрофия на този нерв. По-често глухотата се предизвиква от увреждане на косъмчетата, които преобразуват звуковите колебания в електрохимически сигнали, постъпващи в главния мозък.
Професор Мур  смята, че за да се реши проблема с глухотата, от която страдат милиони хора на планетата е по-добре да се търси възможност за  създаване и трансплантиране на копие на човешкото ухо. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване