09/13/12 22:22
(http://e-vestnik.bg/)

За Обама пътят към Белия дом минава през Флорида и Израел

в. Индипендънт

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

Докато Барак Обама говореше на митинг близо до Кейп Канаверал преди два дни с цел да изтъкне подкрепата си за местната космическа индустрия, един човек от тълпата го апострофираше, като постоянно се провикваше отзад: “Какво ще кажете за Израел?” Това беше напомняне - сякаш му бе нужно - че решаващата подкрепа на еврейските избиратели в Южна Флорида може да му се изплъзне.

От седмици кампанията на Мит Ромни налага представата, че при президентството на Обама САЩ не са приятелят, какъвто би трябвало да бъдат, когато става дума за Израел. И тя е нахално прогласявана под път и над път в тази част на Флорида с билбордове, на които пише: “Обама . . . ах, горко ни!”

През 2008 г. Обама спечели гласовете на 78 процента от американските евреи; ако Ромни отнеме тази подкрепа, това би могло да има важни последици, особено в ключови щати с малки, но значими еврейски общности като Охайо, Пенсилвания и особено Флорида, където разликата между двамата кандидати може да бъде наистина много малка при определяне на победителя. През 2000 г. Джордж У. Буш отне Флорида от Ал Гор с разлика от 537 гласа с помощта на Върховния съд на САЩ. Снощи Бил Клинтън трябваше да говори пред редови поддръжници в Маями.

Внезапното обръщане към еврейските избиратели подсеща, че Обама по същество води едновременно много кампании. Първо е националната програма, в която главната тема е защитата на средната класа, а след нея са подкампаниите, съобразени с широк кръг от отделни ключови групи избиратели, сред които жени, пенсионери, гейове, афроамериканци, испаноговорящи американци, американски евреи, ветерани (а да, и служители в космическата индустрия). При избори, които зависят от определен брой колебаещи се избиратели в едва седем или осем щата, е особено важно да се обърнеш към тези групи, всяка от които беше усърдно ухажвана от трибуната на конгреса на демократите.

Не всички са съгласни, че Обама е виновен в изоставяне на Израел. Преподавателят от Еврейския университет в Балтимор Робърт Фридман изтъква увеличаването на военната помощ за Израел и значителните усилия, които САЩ положиха миналата година, за да спрат стремежа на палестинската власт да използва ООН като форум за сдобиване с държава. “Обама е най-добрият американски президент за Израел в историята”, писа той във в. “Балтимор сън”.

Републиканците обаче подхранват това впечатление, като изтъкват бавния напредък на мира в Близкия изток и нежеланието на Обама да подкрепи израелски удар срещу Иран. Те също така подчертават трудните отношения между президента и израелския министър-председател Бенямин Нетаняху.

“Единственото нещо, за което те могат да се опитат да говорят, е страхът на евреите във връзка с Израел. Понеже по другите значими за евреите въпроси - избора, образованието, бедността, здравеопазването, социалната справедливост, гражданските права, равноправието - евреите категорично гласуват за демократите”, коментира председателят на Националния демократически еврейски съвет Марк Стенли.

Произволни разговори с еврейски избиратели навеждат на мисълта, че той може би е прав. “Обама прави всичко, което вероятно би могъл да направи (в подкрепа на Израел и по въпроса за Иран). За републиканците е много лесно да кажат нещо отрицателно за демократите”, заяви 67-годишният Дан Голдстейн.

“Републиканците са много умели в измислянето на история, която да съответства на целта им да лишат Обама от неговите постижения. Републиканците са решени да попречат на всичко, което Обама може да постигне в Конгреса, и използват това като довод да кажат, че демократите не правят достатъчно”, каза 76-годишният Морти Исъм, който е по-загрижен за икономиката и за това, което определя като републикански обструкционизъм.

Демократите не постъпиха благоразумно на конгреса, когато първоначално пропуснаха да заявят в партийната програма, че “Ерусалим е и ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване