09/13/12 04:43
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Реквием за стол, маса и двама мъртви в катастрофа

Една драма, разказана сърцераздирателно, просълзи народа и разбуни форумите. Разказана по БТВ историята звучеше така: 9-годишно момиче трябва да изплати близо 46 хил. лв. дълг, наследен от баща ѝ. Пиян той е причинил катастрофа през 2006 г., в която  загива и той, и 16-годишно момче. Веселина тогава е била на 3 г. Сега е на 9 и вече има 46 хил. лева борч на врата си.

Бурята, която тази случка предизвика из форумите, е огромна. Първите реакции естествено бяха: “Как е възможно?”, “В каква страна живеем?”, “Кажете името на застрахователя, пък да видим кой ще се застрахова при него!”.

В цялата история има и един въпрос, който поставя под съмнение цялата ни правна система: “Как е възможно едно невръстно дете да плаща за грешките на мъртвия си баща?”.

Както всички емоционални истории, се оказва, че и тази има втори, по-спокоен прочит. Не е чак толкова драматична и злодеи всъщност няма. Но за сметка на това повдига морални казуси.

Парите, които застрахователите са изплатили на пострадалите – роднините на загиналото момче и фирмата, в чийто камион се е врязал с буса си Веселин Карамфилов, сега трябва да бъдат изплатени от единствената наследница на катастрофиралия – неговата невръстна дъщеря. Като единствено законно дете малката Веселина наследява освен имуществото и задълженията на баща си. Така, по груби сметки, детето трябва да работи поне 8 години след като навърши пълнолетие, за да изплати дължимите пари, защото наследството не покрива дължимата сума.

Каква е фактологията. Веселин Карамфилов сяда зад волана след като е пил, а със себе си качва и 16-годишен младеж. Врязва се с буса си в насрещно движещ се товарен камион. Вината му за катастрофата е установена с категоричност, а за това плаща с живота си, но и с живота на своя спътник и тежкото бреме, което остава в наследство.

Първоначално застрахователната компания „ДЗИ – Общо застраховане” ЕАД-София завежда частичен иск, срещу малката Веселина чрез нейната майка, като единствен законен представител.

На първа инстанция Районният съд в Хасково отхвърля иска на застрахователите като неоснователен. Аргументите са свързани най-вече с наследството, което получава малката Веселина, а именно – диван, маса и три дървени стола на обща стойност от 48 лева. Това е и цялата сума, която е присъдена на застрахователите.

На втора инстанция делото влиза с жалба от страна на ДЗИ, които оспорват решението с аргумента, че споменатите мебели съвсем не са цялото наследство. Бащата Веселин е притежавал и буса, с който е катастрофирал, а вероятно притежава и имоти на свое име. Съдът се съобразява с това и приема частичния иск за основателен. По този начин малката Веселина, чрез своята майка, трябва за изплати близо 12 хил. лв.

По казуса трябва да се произнесе окончателно Върховният касационен съд, като последна инстанция. Там застрахователите са предявили и останалата част от сумата, изплатена по застраховката. Така на детето се падат общо 5700 лв. за щетите по товарния автомобил и 40 хил. лв. за смъртта на младежа. С решението на върховните магистрати трябва да стане ясно, дали цялото имущество на бащата ще покрие исканата от застрахователите сума и дали то ще бъде отнето от ръцете на неговата наследница.

OFFNews.bg потърси ответните страни, като разговаря с адвоката на майката на Веселина Петър Петров и с пресцентъра на застрахователната компания, където бяха изпратени въпроси. Адвокат Петров обясни, че няма как да се прогнозира изходът от делото. Моралната страна на случая не е гарант за решението на съда, който трябва изцяло да се съобрази с фактологията по делото. По казуса е рано да се правят и изводи, докато магистратите не дадат последната си дума, а те имат възможност да върнат делото за доизясняване от фактологична гледа точка. Това, което трябва да се установи е с какво наследство на практика разполага момичето и дали е спазена процедурата по унаследяване – т. нар. „приемане на наследството по опис“.

В случая няма нищо нелогично и странно – застрахователят по законов начин си търси дължимото от човек, чиято собственост чисто по правни причини е прехвърлена на друг. Но остава човешката история и това какви ще бъдат последиците от моралното наследство, което получава едно деветгодишно момиче.

The post Реквием за стол, маса и двама мъртви в катастрофа appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване