09/14/12 09:47
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Болниците изненадани,че “няма кръв”

Няма необичаен недостиг на кръв, камо ли пълна липса. Плановите операции не са спирани. Това заявиха директорите на почти всички големи болници в София, потърсени от репортер на OFFNews за коментар на обявената от здравното министерство извънредна кръводарителска акция.

В прессъобщение вчера от МЗ обявиха, че има сериозен недостиг на кръв от групите “А” и нулева и отвориха извънредни пунктове както в самата ведомствена сграда в центъра на София, така и в редица градове в Западна България.

Директорът на Националния център по трансфузионна хематология доц. Андрей Андреев обяви, че са спрени плановите операции.

В отклик на призивите десетки хора се струпаха тази сутрин пред пункта в МЗ. Имаше болни хора, които питаха дали могат да дарят при положение, че пият дадено лекарство. Майка беше дошла с количката с детето си, с което едва успя да стигне по стъпалата до мястото, където да дари кръв.

Представители на медиите пък още от 9 ч. сутринта, когато пунктът в МЗ заработи, бяха строени пред централния му вход. Оказа се, че късно предишната вечер от ГЕРБ са се обаждали по редакциите, за да извикат журналисти на кръводаряването, защото пръв кръв щял да дари вицепремиерът Цветан Цветавнов. Сутринта с него дойде и икономическият министър Делян Добрев, също за да дари кръв пред обективите и камерите на журналистите.

Недостиг на кръв има и това е проблем не от днес и вчера, но няма нищо извънредно, коментираха от болниците.

Единственият болничен директор, притеснен от реален недостиг на кръв, беше проф. Генчо Начев от кардиологичната “Света Екатерина” в София. Само в тази болница бе потвърдено за отложени операции заради липса на кръв за преливане.

Военномедицинска академия (ВМА) никога не е имала проблем със запасите от кръв, ние имаме кръвна банка и дори даваме на другите болници, коментира за OFFNews.bg шефът на болницата ген. Стоян Тонев. 

Той напомни, че във ВМА се съхранява резерв от кръв при евентуална война. Той обаче може да бъде използван само със заповед на военния министър и това се прави по изключение при тежки катастрофи с много пострадали

ВМА продължава да има достатъчно кръводарители, защото в армията почти всички даряват редовно. Срещу това те получават по 3 дни отпуска (за гражданите също е предвиден отпуск от 2 дни след кръводаряване, но малко хора, работещи в частни фирми, могат да се го позволят).

Директорът на Онкологията в София Здравка Валерианова обяви, че в момента нямат недостиг на кръв. Тя призна, че винаги, когато са им нужни повече количества, се свързват с доц. Андреев и той приоритетно им доставя кръв, защото в Онкологията винаги има тежки и спешни случаи, които не търпят отлагане.

“Нямаме проблем със запасите от кръв в момента, ние сме един от центровете за събиране на кръв и освен това имаме директна връзка с Националния център”, каза и д-р Димитър Димитров, директор на болница “Св. Анна” (Окръжна болница) в София. Според него по принцип винаги има проблем с редките кръвни групи като “А” и нулева.

От “Майчин дом” в София и лекари от болница “Александровска” също отрекоха за проблем със запасите за кръвопреливане.

The post Болниците изненадани,че “няма кръв” appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване