09/14/12 11:51
(http://www.klassa.bg/)

Любка Биаджони с нови концерти в София



Българската баронеса с италиански корени – диригентът Любка Биаджони започва новия сезон със Софийската филхармония с два концерта в зала България. Идният четвъртък – 20 септември ще представи джаз, поп и класика с интересна и оригинална програма, а на 27 септември поставя отново любимата на публиката „Травиата”.

Валсове, Барок концерт по теми от Бийтълс, филмова музика и някои от най-популярните джаз парчета ще прозвучат вечерта на 20 септември в изпълнение на Васил Петров и оркестъра на Софийската Филхармония.

Програмата включва още: увертюри към оперите „Кармен” и „Прилепът”, маршовете на Йохан Щраус, мелодии на Нино Рота, песните “My way”, “Can’t take my eyes off of you”, “Killing me softly”, “ Something” и много други, по оркестрация на Ангел Заберски-син, Румен Тосков и В.Спасов. Само преди няколко месеца Любка Биаджони и музикантите на Софийската филхармония представиха същата програма в Античния театър на Пловдив и бяха посрещнати като рок звезди от публиката под тепетата.

„Това е една чудесна възможност да покажем на хората, които досега не са докосвани от магията на класическата музика, колко достъпно и прекрасно е нашето изкуство. Много от големите световни оркестри, както и Софийската филхармония, редовно правят такива концерти, които са по-леки и доставят удоволствие на хората. А и все пак още се усеща дъха на лятото и настроението е по-лежерно. Радвам се, че ще представим тази програма и на софийската публика и ще споделя с тях и някои от любимите си мелодии – „Лебедово езеро” от Чайковски, музиката на Нино Рота от филма “Love story” и разбира се една от най-красивите песни “Feelings”. ”

Седмица по-късно на 27 септември „Травиата” отново ще триумфира на сцената на зала България. През март за първи път беше представена постановката на тази опера по нов и различен начин, изцяло под ръководството на Любка Биаджони. Диригент, солисти, хорът „Светослав Обретенов” и музикантите на Софийската филхармония бяха на една сцена, за да разкажат невероятната любовна история на Виолета и Алфредо. Публиката пожела да види отново този уникален спектакъл и да се наслади на музиката на Верди. Този път в главните роли ще чуете известният баритон Нико Исаков – Гермон и италианката Елизабета Ломбарди в ролята на Флора, която ще пее за първи път на българска сцена. Диригентът Любка Биаджони е режисьор, постановчик, автор на костюмите, сценографията и осветлението. Постановките като тази се превърнаха в нейна запазена марка и навсякъде по света се възприемат много добре от публиката.

„Важно е да направя спектакъл, в който не режисурата да е на преден план, а музиката. Затова избрах да поставя “Травиата” в концертна зала, а не в оперен театър. Артистите са със свои дрехи, но аз избирам най-подходящите за спектакъла. Искам да поднесем представление с дух. Но това не е моят дух, а духът на Верди.”
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване