09/14/12 10:56
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Наши студенти направиха изумителни снимки на планетата

Студенти от Техническия университет в София направиха изумителни снимки на Земята от първия път с разработването на летателният апарат Феникс 1.

Първият проект на отбора PhoenixSat е разработка и конструиране на летателен апарат по-лек от въздуха, снабден с научна апаратура, който те са нарекли “Феникс 1″. С този апарат младежите са достигнали 30, 785 метра височина. Целта им е само една – да направят Космоса достижим и да споделят с всички красивата гледка отгоре.

Впечатляващото е, че след полета и кацането на апарата “Феникс 1″ той е останал почти непокътнат. Електрониката в него е здрава и летателното средство може да се използва повторно.

Към момента екипът на PhoenixSat се състои от трима души – Сергей Петров, Станимир Ганчев и Красимир Кръстев. Всеки от тях притежава умения и познания от различни области на науката. В момента отборът обмисля създаването на втори, по-добър, летателен апарат “Феникс 2″, който да е способен да измерва много повече научни данни като радиационен фон, свободни електрони в атмосферата, показатели на въздуха в долните слоеве и магнитни измервания на магнитосферата.

Успоредно с тях има още 2 отбора, които споделят тяхната мисия. Целта обаче не е създаването на конкуренция, а по-скоро на разнообразие и взаимопомощ.

Първият проект на студентите е част от програмата „Космически Преизвикателства 2012”, която се провежда за трета поредна година у нас. „Космически Предизвикателства” е единствената програма за космическо обучение в България, като тя не е част от нито един университет, а проект на неправителствена организация, целяща единствено популяризиране на науките за космоса сред младите българи.

Екипът на PhoenixSat засне видео с висока резолюция на целия полет. От клипчето ясно се вижда почти цяла България, а на моменти – и част от Слънцето.

The post Наши студенти направиха изумителни снимки на планетата appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване