09/14/12 13:47
(http://radiomilena.com/)

Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опиц

Във връзка придобилия популярност чрез медиите казус на Йордан Опиц, осъден с Решение 199 на ВКС от 10 септември т.г. на пет години лишаване от свобода при общ режим, Прессекретариатът на Администрацията на Президента информира следното:

До момента в Комисията по помилване при Президента не е получавана молба за помилване за Йордан Опиц. За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост.

Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика.

Администрацията на Президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

Правото на държавния глава да помилва е възложено на Вицепрезидента с Указ 13/23.01.2012 г. При упражняването му Вицепрезидентът се подпомага от експертен съвещателен орган – Комисия по помилването, която разглежда и докладва молбите за помилване и прави предложения дали правото да бъде упражнено.

 Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опиц

bookmark Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опицsvejo Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опицgoogle Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опицdelicious Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опицstumbleupon Плевнелиев не е получавал молба за помилването на Опицfacebook Плевнелиев не е получавал молба за помилването на ОпицСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване