09/15/12 12:49
(http://www.klassa.bg/)

Нелегалната имиграция се превръща в нова криза за Гърция и ЕС

Атина. Гърция е добре позната за ролята й в кризата в еврозоната с масивния си дългов товар и склеротичната си икономика, която застрашава единната валута. Но от Брюксел до Осло, лидерите на правителствата се терзаят относно друг въпрос, който излага на опасност интегритета на свободния достъп в целия континент – несигурните гръцки граници, коментира „Уолстрийт джърнъл”.
Страната тихомълком се превърна в трамплин за вълната от работници от Близкия Изток и Южна Азия, бягащи от трудовите пазари, опустошени от правителствени трусове. През 2011 г., една забележителна година заради бунтовете в Северна Африка, 140 980 души са влезли в ЕС незаконно, с 35% повече от предходната година, според Фронтекс, агенцията на ЕС за граничен контрол. 40% от тях са преминали през Гърция.
Граничният контрол в Гърция не е нов проблем. Икономическите проблеми на страната и бюджетните ограничения обаче представляват пречка за много от усилията за намаляване на потока на незаконната имиграция. Надявайки се да се притече на помощ, Европейската комисия започна да налива 255 млн. евро в защитата на границите за Гърция през последните две години. Но това все още е по-малко, отколкото дава на някои страни с далеч по-малки гранични проблеми. И каквото и да даде, годините на раздута бюрокрация и нови ограничения за наемане в Гърция преустановиха някои от най-добре скроените планове. Според поверителен доклад на ЕС страната е наела само 11 служители, които да помагат на в обработването на случаите на търсещите убежище, въпреки че миналата година бяха финансирани 700 позиции, пише изданието.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване