09/15/12 12:56
(http://www.klassa.bg/)

Необяснимо е защо и в наше време в средното образование има малко място за Балканската война

София. Не се учудвам, че при анкетите много хора не знаят нищо, или знаят много малко, или знаят погрешни неща за Балканската война. Това каза пред Агенция “Фокус” историкът Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му – Балканската война се е провела само преди сто години, вече няма живи хора, които са участвали, но в зряла възраст са внуците, на които дядовците сигурно са разказвали за войната. „Много тревожно е, че много малко хора знаят за това гигантско усилие на българския народ, да постигне сам обединението си с братята българи, останали в Македония, Одринска и Беломорска Тракия под властта на Османската империя след злощастния за България Берлински конгрес”, каза Божидар Димитров.
По думите му - 95 % от знанията на българите по история идват от училище и само 5 % са тези, които се интересуват от история, независимо от професията си, като хоби или любопитство.
„Очевидно е, че главният виновник за липсата на информация за Балканската война е малкото място, което тя заема в учебниците по история за средния курс на обучение. Ако нещата са разбираеми за по-голяма част от епохата на комунизма, почти до 1980-а година тази война (според определението на Ленин и българските комунисти бяха длъжни да се съобразяват с това) се водеше империалистическа война на младите и алчни за земи и пазари балкански буржоазии – както беше писал Ленин. В наше време е неразбираемо – защо се отделя толкова малко място за нея, и защо се сещаме за Балканската война едва, когато наближи кръгла годишнина и започнем отчаяно да търсим пари за ремонт на съществуващите военни паметници, за изграждане на нови там, където няма. Слава Богу в 90 % от българските градове и селища има паметници на загиналите във войните, издигнати след средата на 20-те години на миналия век по едно щастливо хрумване на военното министерство, което е заповядало да бъдат изградени тези паметници във всяко едно кметство, което е дало жертви в Балканската и останалите войни за национално обединение”, каза Божидар Димитров.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване