09/16/12 14:31
(http://www.klassa.bg/)

529 души дариха кръв в София за два дни

529 души в столицата са дарили кръв от началото на обявената от Министерството на здравеопазването кампания, съобщиха от пресцентъра на министерството. По данни от Националния център по трансфузионна хематология, от началото на обявената от Министерството на здравеопазването кампания за безвъзмездно кръводаряване, в София дарители са станали 529 души. 376 души от тях са дарили кръв в петък, 14 септември, а 156 души - в събота, 15 септември.
Центърът в София работи с удвоени екипи в неделя и е в състояние да посрещне всички, които желаят да спасят човешки живот. Адресът на НЦТХ е: София, ул. „Братя Миладинови” № 112. През почивните дни центърът работи от 9.00 до 15.30 часа, а през делничните - от 8.00 до 18.30 ч.
Започналата акцията по кръводаряване е във връзка с появилия се недостиг на кръв и кръвни продукти от кръвни групи А и О в лечебни заведения в гр. София и в Западна България. Причината за намаляване на наличностите от двете кръвни групи е провежданото лечение на пациенти с тежки хематологични заболявания, както и извършването на големи хирургични интервенции в редица здравни заведения.
От Националния център за трансфузионна хематология напомнят на желаещите да станат кръводарители, че минималният срок между две кръводарявания следва да е не по-малко от 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави, отпочинали и да не са приемали лекарства през последните 48 часа. Необходимо е също преди това те да са приемали храна. При посещение в кръвните центрове задължително се представя документ за самоличност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване