09/16/12 16:37
(http://e-vestnik.bg/)

В Чехия мрат от менте алкохол, у нас - не (засега). А сме шампиони по производство

Снимка: Impact Press Group

В Чехия умряха 19 души от фалшив алкохол. Ще правят аутопсия на още 200 починали, да видят дали и някои от тях не са умрели от същото.
Ментета се правят в западналата североизточна част на Чехия. Нещо като западналия български Северозапад. Всъщност в България навсякъде се правят ментета. От всякакъв вид. Но изглежда сме по-напред с технологиите и тук умират по-рядко. (Докато не дойде ден…)
Има тайно производство в пластмасови бидони от чист спирт, оцветител и есенция – ракия, уиски, водка, джин, каквото трябва. Доставя се по ресторанти, дискотеки, кафенета в бидони по 3 и по 5 литра. Бутилира се, но по-ограничено. Повече е наливно за заведения. Те там сами си пълнят бутилките.

Най-масовото менте го наричат с нежното име домашна ракия. Под прикритие, че се прави домашна, в страната работят близо 10 000 казана с голям капацитет. В дневниците им са отчетени съвсем скромни литри, произведени на сезон. Но реално казани от по 250-500 литра работят непрекъснато и бълват концентрат.
Повече от половината реколта от грозде минава през тези казани. Всяко правителство популистки си затваря очите пред нелегалното производство, за „да не закача ракийката на народа”. А покрай ракийката вървят тонове нелегално производство.

Дянков, при всичките му закани, не е направил една проверка на тези казани. Проверките на митниците са непрекъснати, но само на …официалните производители. Тях ги съсипват от проверки.
Дянков измисли специални измервателни уреди, които сложи дори на винарските изби. А виното не е акцизна стока. Уредите струваха десетки хиляди на изба, а никой сега не ги гледа, пълна глупост.

А производството на менте си върви. Не е отровно, още никой не е умрял. Но тъй като е без лабораторен контрол, никой не знае какво точно пие. Това не вълнува властите. Но защо не ги вълнува и акцизът и нелегалното производство?

Тази есен прекупвачи отново надуха изкупните цени на гроздето и го измъкват от ръцете на винарските изби, за да замине по разни борси, където го продават за подобно производство на вино и ракия.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване