09/16/12 21:02
(http://e-vestnik.bg/)

Йордан Опиц е убиец и социопат. Не трябва да бъде помилван

Йордан Опиц. Снимка: от призив за освобождаването му, разпространяван в интернет

От канцеларията на президента Плевнелиев дойде информация, че не е постъпила молба за помилване от Йордан Опиц, художникът, застрелял човек на входа на блока си в София. Тоест – очаква се да постъпи такава молба и президентът да помилва осъдения на 5 г. затвор за убийство.
ВМРО побърза веднага да внесе предложение за помилване, макар че не е страна в случая.

В защита на Опиц има страници във Фейсбук, подписки и недоволство от присъдата срещу него. В една от отворените групи „Да защитим иконописеца Йордан Опиц и да помогнем да възтържествува правдата, са поканени и включени общо 7000 души, сред които …министърът на културата Вежди Рашидов и …премиерът Борисов, със страниците си във Фейсбук. Вежди Рашидов дори заяви пред бТВ, че при подобен случай сигурно би постъпил като Опиц.
В групата има записани и страници на организации на ГЕРБ в провинцията, лични възвания да освободят Опиц са отправили журналисти като Иван Гарелов и т. н.

Ако обикновени потребители във Фейсбук може да не са разбрали какъв точно е случаят с Опиц, политици би трябвало да бъдат информирани и да не оправдават популистки хладнокръвно убийство.

Най-напред – справедливо ли е осъден Опиц?

Върховният касационен съд намали присъдата му от 7 на общо 5 години, по две обвинения. Това е второ намаление, първоначалната присъда е 10 години.
Той е застрелял човек, по собствени признания от метър и половина, предупреждавайки го да не бяга от прозореца на площадката на първия етаж над входа (който бил заключен, да не избягат заподозрените). Застрелва го в момента, след като беглецът скача на земята. За беглеца и неговият съучастник се знае, че са искали да извършат кражба, но не са извършили. Те побягват уплашени преди да предприемат някакви действия. Стрелбата не е в дома на Опиц, а навън. Съдът е преценил основателно, че няма самозащита от негова страна – жертвата бяга, а не го напада. Носи отвертка, но в момента на изстрела не е в ръката му. Опиц твърди, че беглецът скочил с отвертката срещу него, но на базата на свидетелски показания това не е прието от съда. (виж тук решението на съда) Опиц признава, че удря два пъти с пистолета по главата другия беглец. Показанията му в делата на всички инстанции са противоречиви, опитва се да се оневини и измъкне.

И още – Опиц си е преправил газовия пистолет в боен и незаконно притежава оръжие. Само за последното законът предвижда до 6 години затвор. Опиц е получил по това обвинение 1 година.
Върховният касационен съд е намалил присъдата на Опиц общо на 5 години, като преценява, че той има увреден слух и увредено зрение на едното око. И ще излежава в затворническо общежитие при по-лек режим.

На практика Опиц е извършил предумишлено убийство на невъоръжен човек по време на бягство (това, че жертвата е бил крадец рецидивист, не променя обстоятелствата). В САЩ, например, щеше да бъде осъден за т. нар. first degree murder (съответства на българското “предумишлено убийство”) и щеше да получи поне 20 години затвор. Там осъждат и полицаи, които застрелват невъоръжен престъпник при бягство.

Това е убитият от Опиц и неговата приятелка, която се е самоубила два дни след смъртта му. Снимка: от страницата въвъ Фейсбук “Йордан Опиц е извършил предумишлено убийство и мястото му е в затвора”

Като чете човек интервютата с Опиц, остава с впечатление, че той е социопат. Нито за секунда не съжалява за извършеното, иронизира случващото се. Нарича убития “боклук”. Казва, че ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване