09/16/12 12:59
(http://www.klassa.bg/)

Лиляна Павлова: Има решение на проблема с водата в Добрич

Има пълно решение на проблема с водата в Добрич, каза в предаването "Неделя 150" министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тя обясни, че е постигнато споразумение с електроразпределителното дружество „Енерго Про“ да се разсрочи плащането на просорочените задължения от страна на ВиК дружеството в града, а те веднага да пуснат тока, което ще възстанови и водоподаването в Добрич. Павлова посочи, че задълженията са в размер на 10 млн. лева, от които 8,5 млн. лева са на гражданите. Апелирам хората да си плащат сметките, призова Лиляна Павлова. По думите й ВиК мрежата в Добрич е остаряла и загубите са в размер на 80%. Според нея в цялата страна ВиК мрежата е стара и неподдържана. Павлова обяви, че предлагат реформа в управлението на този сектор, за да се решат проблемите.
Преди няколко дни електроразпределителното дружество информира, че ще спре електрозахранването на съоръженията на водното дружество заради неизплатени задължения към „Енрго Про“. Водата в областта се добива изцяло с електрически помпи от голяма дълбочина. От областната управа в Добрич потърсиха помощ от държавата за покриване на натрупаното задължение, тъй като дружеството не е в състояние да изплати сумата накуп.
На въпрос дали име реална опасност да загубим средства по Оперативна програма „Регионално развитие“ министър Павлова каза, че ако следващата година бенефициентите, а това най-често са общините, не успеят да усвоят 1 млрд. лева ще трябва да връщаме пари. „Има много рискови проекти. Помолих общините да направят анализ и там където има риск да пренасочат средствата“, поясни министър Павлова. По темата за  санирането на жилищни сгради, регионалният министър съобщи, че от първи юли до момента са подадени 83 заявления за саниране. Направени са 2500 консултации и още сега започва медийната кампания за популяризиране на програмата за саниране.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване