09/16/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Обама, Нетаняху и българската пословица

Нетаняху и Обама в Белия дом. Снимка: Белия дом

В интервю за в. “Джерузалем пост” израелският премиер Бенямин Нетаняху уверява, че призивът му към Вашингтон да начертае червена линия за ядрената програма на Иран не е свързан с президентските избори в САЩ.

Нетаняху отхвърля като “напълно безпочвени” твърденията, че създава криза в отношенията с американския президент Барак Обама точно преди изборите на 6 ноември, за да повлияе на резултатите в полза на републиканския кандидат Мит Ромни, пише вестникът в интернет сайта си.

В интервюто по случай еврейската Нова година Рош Ашана, което е публикувано в пълен текст в неделя, израелският премиер посочва, че призивът му към САЩ и международната общност да начертаят червена линия за Иран изобщо не е свързан с предизборната кампания в Съединените щати. “Това няма нищо общо с американските избори, защото иранската ядрена програма не я е грижа за американския политически календар”, казва Нетаняху.

“Ако центрофугите спрат като по чудо, ако те престанат да произвеждат обогатен уран за създаване на атомни бомби, предполагам, че нямаше да трябва да отправям този призив. Но иранската ядрена програма продължава с пълна сила и тях (иранците - бел.ред.) не ги е грижа за американския вътрешнополитически дневен ред. За мен това е въпрос, свързан със сигурността, а не политически въпрос”, посочва премиерът.

Нетаняху използва интервюто, за да отправи и сигнал за помирение към Турция. “И двете страни имаме граница със Сирия и аз съм сигурен, че както ние, така и Турция искаме да видим една стабилна и мирна Сирия. Това е от общ интерес. Имаме и други общи интереси, за които се сещам. Смятам, че е в наш общ интерес да намерим начин да прекратим влошаването на отношенията ни и да възобновим плодотворен диалог”, посочва израелският премиер.

Турско-израелските отношения са в криза след нападението на турския кораб “Мави Мармара” от израелски командоси през май 2010 г. Анкара иска Израел да се извини за случилото се, да плати обезщетения на семействата на деветимата убити турски активисти и да вдигне блокадата над ивицата Газа.

Коментирайки призива на Нетаняху във връзка с Иран в. “Аарец” посочва в статия под заглавие “Биби и българската пословица”, че именно премиерът е прекрачил червената линия, като с безотговорните си действия е довел до влошаване на отношенията си с американския президент.

“Той се представи като някой, който може да принуди президента Обама да му свърши работата, и по този начин прекрачи традиционните граници, които не позволяват на израелските политици да се намесват в президентските избори в САЩ”, пише вестникът.

“Когато стоеше до Биби по време на официалното си посещение тук българският премиер Бойко Борисов вероятно си е спомнил българската пословица: “Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима акъла”, пише в заключение авторът на статията Йоел Маркъс.

БТА

БТА

Публикувана на 09/16/12 21:28 http://e-vestnik.bg/15633/obama-netanyahu-i-balgarskata-poslovitsa/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване