09/16/12 13:36
(http://www.klassa.bg/)

Популярността на универсалния номер за спешни случаи 112 у нас нараства

80% от българските граждани над 15-годишна възраст заявяват, че в случай на нужда от пожарна, полиция или спешна медицинска помощ ще позвънят на универсалния номер 112.  Това показват данните от проучването „Евробарометър” проведено в страните-членки на Европейския съюз.



Европейският съюз и отделните страни-членки положиха специални усилия за разпространението и запознаването на населението с универсалния за Общността телефонен номер за спешни случаи 112. Целта е всеки европейски гражданин да може да потърси помощ в случай на неотложна ситуация на един номер, независимо в коя страна от Европейския съюз да се намира. Въпреки въвеждането на единния европейски номер, националните номера за полиция, пожарна и бърза помощ продължават да са валидни.



Понастоящем около половината от гражданите на Европейската общност заявяват, че биха се обадили на единния номер ако имат спешен случай. Номер 112 има най-висока популярност в Швеция, Финландия, Холандия и Дания  - между 92% и 96% от жителите на тези северноевропейски държави заявяват, че ако имат нужда от полицейска, пожарникарска или медицинска помощ ще я потърсят именно на единния европейски телефонен номер. Румъния също е сред страните с относително висока разпространеност на номер 112 – 91% от жителите на северната ни съседка имат готовността да съобщят за инцидент или друга ситуация на универсалния телефон.

Най-ниска е популярността на единния номер 112 в Обединеното Кралство и в Гърция. Едва 1% от британците и 2 % от гърците биха се обадили на 112 в случай на необходимост.

Що се отнася до резултатите за нашата страна, трима от четирима български граждани заявяват, че в случай на нужда от линейка, пожарна или полиция ще звъннат на единния уникален номер, а не на националните номера 150, 160 и 166.
С този процент страната ни се нарежда на 9-то място сред страните-членки на Европейския съюз по популярност на телефона за спешни повиквания.

Що се отнася до динамиката на разпространението на телефон 112, популярността му  сред страните от ЕС като цяло е относително стабилна в последните няколко години. Именно България е страната в Общността с най-значителен ръст в популярността на телефонната линия 112. Само за една година процентът българи заявяващи, че ще позвънят на този, а не на националните телефони е нарастнал с 14 процентни пункта – от 60% през 2011 до 80% през настоящата година. Този дял е в тенденция на постоянен ръст от 2008 година насам – започващ от едва 17% през 2008 г.

Чехия и Латвия са други две страни със значителен ръст в запознаването на населението с ползите на универсалния номер за Европейския съюз.   


„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави по поръчка на Европейската комисия.. Извадката във всяка от изследваните държави е национално-представителна – средно по около 1000 човека на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3 %. За България изследването се провежда от ТНС ББСС.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване