09/16/12 12:58
(http://www.klassa.bg/)

Продадоха ОЦК Кърджали за 8.6 млн. лв

Дружеството "Хармони 2012", купи активите на Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) в Кърджали на проведения в петък публичен търг, предлагайки цена от 8.6 млн. лв. То придобива почти целия завод, спомагателни цехове и половината от терена на завода. Първоначално обявената тръжна цена бе 8 307 593 лева. Освен "Хармони 2012", в публичното наддаване са участвали още "Файненс енд Консултинг" и Първа инвестиционна банка, която има право да участва в наддаването като заинтересовано лице, без да подава оферта. Те предложиха съответно 8.4 млн. и 8.5 млн. лева. Ако "Хармони 2012" не внесе до седмица предложената от нея сума, за купувач се обявява следващият, дал най-висока цена -  ПИБ. От Търговският регистър става ясно, че "Хармони 2012" е учредена на 12 юни тази година, а едноличен собственик на капитала е регистрираната на Вирджинските острови "Хармони Холдингс Лимитед", твърди Mediapool . За управител на "Хармони 2012" е назначен 32-годишния Илиян Божидаров Цанов. Според частния съдебен изпълнител Росен Сираков, провел търга за продажбата на активите на предприятието, интерес към ОЦК са проявили американски инвеститори, от Лондонската борса, дори индийци.
Разпродажбата на ОЦК-Кърджали беше обявена на 13 август с едномесечен срок. До търга се стигна, след като собственикът Валентин Захариев спря да обслужва банковите си заеми и Първа инвестиционна банка спечели дело срещу него и получи изпълнителен лист.
Служителите на комбината не са получавали заплати повече от половин година, а в началото на 2012 протестите им продължиха два месеца. В следствие това правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор. Трите банки кредитори дълго преговаряха с кандидат-инвеститори, но до сделка не се стигна. Новите собственици на Оловно-цинковия комбинат в Кърджали могат да разчитат на финансовата подкрепа от страна на Първа инвестиционна банка (ПИБ), обяви в събота изпълнителният директор на банката Васил Христов. Той пристигна в Кърджали за среща с металурзи заедно с премиера Бойко Борисов, икономическия министър Делян Добрев и Нягол Камбуров, представител на новите собственици на завода – "Хармони 2012". Ние познаваме много добре технологията на това производство, години наред му вярваме и го подкрепяме. Така, че те могат да разчитат изцяло на нашата финансова подкрепа за довършване модернизацията на новото цинково производство, както и подкрепа за инвестициите, които ще донесат повече работни места, повече хляб и поминък. Естествено, когато се вижда, че е налице воля да се свърши работа – има воля лично от г-н премиера, от правителството и очевидно от инвеститора, тя се случва", заяви Васил Христов, цитиран от БГНЕС.
Нягол Камбуров от "Хармони 2012" от своя страна обяви, че целта на новия собственик е ОЦК отново да заработи на 100%, като бъде възобновено цинковото производство. Той обеща възможно най-скоро фирмата да завърши техническите експертизи, за да бъде пригоден комбинатът към новите технологии и да се осигурят нови работни места. С направените инвестиции ОЦК-Кърджали ще продължи да работи да работи още минимум 50 години, пък прогнозира министър Делян Добрев.  Премиерът Бойко Борисов обясни на събралото се множество, че правителството е положило максимални усилия заводът да бъде запазен. Както се бяхме разбрали, направихме всичко необходимо да осигурим първо пари – временно да сте по-добре. И трябва да ви кажа, че такъв батак, какъвто беше тази сделка или това състояние на ОЦК, просто може би да го запишат в учебниците по икономика да го изучават. Как може толкова големи български и световни банки да бъдат по такъв начин вкарани в подобна схема – над 300 милиона да се дадат за това предприятие, обърна се към металурзите Борисов. Той каза, че е водил поне три срещи на много високо ниво, за да се стигне до решението банките-кредитори да не го фалират и да спрат производството.
Днес обявяваме, че този завод ще работи поне още 50 години и тогава пак ще ме поканите да го спасяваме. Условието ми беше максимално бързо да се разкрият нови работни места, само така се съгласих да дойда днес в Кърджали. Надявам се още в следващите дни да започне изграждането на новия завод. Положихме много усилия да се запази този завод, ултимативно съм разговарял с банкерите", каза още премиерът. Министър-председателят припомни, че в Мадан и Рудозем предстои скоро да влязат в сила два концесионни договора, които ще открият нови 900 работни места. Министър Добрев от своя страна коментира въпроса с уверението, че обявяването на несъстоятелност няма да навреди нито на инвеститора, нито на работниците, които при подобна процедура ще бъдат обезщетени максимално.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване