09/16/12 17:03
(http://www.klassa.bg/)

Румен Порожанов: Има риск да загубим 100 млн. евро по програмата за селските райони

Има риск да загубим 100 млн. евро по оперативна програма „Развитие на селските райони“, каза в предаването „Неделя 150“ изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов. По думите му в момента са договорени над 58%, а са разплатени 40% от програмата. Имаме договори за над 650 млн. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, без съфинансирането от наша страна, като до края на годината трябва да се разплатят проекти до 1 млрд. евро. „Проблемът е в изпълнението от страна на бенефициентите“, обясни директорът на фонда. Според него при общинските мерки на програмата проблемът е в публичните закони за Обществените поръчки, а при частните бенефициенти - трудностите са при осигуряване на финансирането на проектите. Както обясни Порожанов, създаденият Гаранционен фонд към ДФЗ е осигурил по-голяма свобода да теглене на аванси, като освен банкови гаранции, работи успешно и схема за поръчители. „Големият проблем на програмата е т. нар. ос 2, където 25% от средствата трябва да са за агроекология. Истината е, че интересът на бенефициентите не е достатъчно голям и няма да успеем да усвоим всички средства. Както обясни още Порожанов, за публичните и общинските мерки по ос 3 са получени заявления за над 750 млн. лв. при бюджет от 260 млн лв. Заради големия обществен интерес към тези мерки, от фонда са поканили представители на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) да участват в класирането на общинските проекти, като целта е максимално бързо да се договорят средства, заяви шефът на фонда.
Предстои активна есен и зима за плащанията в Държавен фонд „Земеделие“, каза още Порожанов. От 15 октомври до края на месец януари 2013 г. ще бъдат разплатени между 120 - 140 млн. лева по абсолютно всички схеми, свързани с животновъдството. Тези плащания са важни за фермерите заради сушата и недостатъчните количества фуражи тази година. Той допълни, че през месец декември ще бъдат разплатени всички агроекологични плащания, които са в размер на 140 млн. лева, което е два пъти повече от миналата година. Те включват проекти за агроекология, плащания за необлаготелстваните райони и по НАТУРА 2000. Най-големи са директните плащания, които са в размер на 500 милиона евро. Пет процента от тях отиват за животновъдите. Останалите средства ще отидат при земеделските производители, които имат обработваеми площи. Те ще получат по 26,40 лв. за декар, каза директорът на ДФ „Земеделие“. Проблемът при тях е със застъпването на обявените парцели, което тази година е под 1% от всички терени.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване