09/17/12 16:56
(http://www.klassa.bg/)

Canon и Panasonic спряха работа в Китай заради антияпонските погроми

Големите японски производители на електроника и битова техника като Canon и Panasonic
спряха работа в Китай заради бурните антияпонски протести за спорните между двете страни острови, предаде АФП. Разгневени китайци нападнаха през уикенда японските заводи в няколко провинции. Panasonic е затворила една от фабриките си и частично е спряло производството в други две, а Canon – три. В  момента се оценяват нанесените на сградите щети. На борсата акциите на китайски компании, сътрудничещи си с японски партньори, рязко спаднаха. Акциите на Guangzhou Automobile Group, която има общи предприятия с Toyota и Honda, се сринаха с над 6%,  на Hefei Rongshida, работеща с японската Sanyo Electric – с над 3%.
Япония и Китай си оспорват принадлежността на необитаемите острови Сенкаку (на китайски Дяоюйдао), тъй като в шелфа им бяха открити богати залежи на петрол и газ. В началото на месеца Япония обяви национализация на три от петте острова от групата, което предизвика всенароден гняв в Китай.
През уикенда в десетки китайски градове имаше многочислени антияпонски  демонстрации, които преминаха в погроми. Бяха разграбени японски магазини, дипломатически сгради на Токио бяха замеряни с камъни, яйца и банани. Японските ресторанти сложиха китайско знаме, за да избегнат вандалщината. Протестиращи са обръщали даже полицейски коли Honda, само защото са японско производство, разказват очевидци. Много от разгневените китайци са носели портрети на Мао Цзедун.
Премиерът на Йосихико Нода поиска китайските власти да гарантират безопасността на японските граждани и компании в страната. Токио се опасява, че протестите може да ескалират още във вторник, 18 септември, когато е 81-та годишнина от Манджурския инцидент.
В отговор на национализацията , Пекин изпрати към островите кораби и заплаши с икономически санкции, без да уточнява какви точно ще бъдат те.  Не е изключено да бъде ограничен износът за Япония на редки земни метали, които са нужни за японската високотехнологична промишленост.
В близките дни се очаква на островите да пристигне и флотилия от хиляди китайски риболовни кораби, които да се опитат да направят десант на необитаемата територия.
На 15 септември  няколко активисти от Хонконг слязоха на островите и поставиха знамето на КНР, но бяха арестувани от японската полиция и депортирани.
Япония твърди, че притежава Сенкаку (Дяоюйдао) от 1895 г., а Пекин контрира, че на японските карти от 1783 и 1785 г. той фигурира като китайска територия. И петте спорни острова са необитаеми.
След Втората световна война те са поставени под контрола на САЩ и през 1972 г. са предадени на Япония, което Китай и Тайван оспорват. Според Токио претенциите им датират от 70-те години на миналия век, когато се разбира, че в района има полезни изкопаеми.
Японският външен министър Коитиро Гемба  заяви след среща с американския
министър на отбраната Леон Панета, че е получил потвърждение от Вашингтон, че договорът за безопасност между Япония и САЩ се отнася и към територията на островите Сенкаку.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване