09/17/12 16:45
(http://www.klassa.bg/)

Безпрецедентен медиен интерес към архива на ДС

Безпрецедентен журналистически интерес към архива на ДС регистрира Комисията за разкриване на документите на държавна сигурност (КОМДОС). В редовния доклад на независимия орган до парламента се съобщава за 99 заявления на журналисти за периода 20 декември 2011 – 30 юни 2012 г. Определено има засилен интерес от медиите и това е радващо, каза за klassa.bg председателят на комисията Евтим Костадинов.
В сравнение с предните три  шестмесечия има видимо увеличение на заявките за достъп до архива от страна на медии. За същия период, но през 2010 г., техният брой е бил едва 16. През първата половина на 2011 г. - 37, а за второто шестмесечие на 2011 г. - 51.
На въпрос дали лидерът на БСП Сергей Станишев е прав – че само ненормални се интересуват от досиетата, Евтим Костадинов отговаря: „Значи всички сме ненормални“.
Шефът на комисията адмирира интереса на журналистите, тъй като по неговите думи - без разследвания и анализи от четвъртата власт дейността на органа не би имала смисъл.
„Важно е да се направи разследване кой кой е. На нас от комисията законът не ни дава такова право, защото ще ни обвинят в субективизъм. Това е работа именно на журналистите“, казва още Костадинов.
Той смята, че медиите са длъжни да хвърлят усилия в тази насока, макар че това изисква доста задълбочен труд и анализи.
„Нека да се види как е станал преходът, да се направи връзката. Кои са свързаните лица, подставените лица. Кои станаха кредитни милионери, кои бяха назначени по кабинетите във властта. Трябва да се наредят кутийките“, категоричен е председателят на КОМДОС.
Евтин Костадинов казва, че числото 99 – на журналистическите заявления, на пръв поглед може да не изглежда много внушително. Зад запитванията обаче често стоят искания за достъп до огромен архив. „Един журналист например поиска с едно заявление 125 архивни единици, които наброявят 30 000 страници“, обяснява Костадинов.
Той препоръчва на разследващите репортери да направят връзка и с вече достъпния архив на Политбюро.
Председателят на КОМДОС е категоричен, че досега няма загубено дело. Статистиката показва, че до момента съдебните производства срещу държавния орган са 66. Повечето от тях са заведени от сътрудници на ДС, които твърдят, че не са били такива.
Чудя им се на акъла – защо си губят времето, казва Евтим Костадинов. „А иначе досега не съм видял нито един от тях да заведе дело срещу оперативния агент, който ги е регистрирал, без да разберат, както те твърдят“, завършва Костадинов.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване