09/17/12 13:59
(http://radiomilena.com/)

БФВ: Няма да допуснем анархия

BFV 300x161 БФВ: Няма да допуснем анархияЗачестилите злонамерени атаки срещу дългогодишната стройна организация на БФВ по отношение на развитието на детско-юношеския волейбол в България на договорен принцип, за ненавършили 18 години състезатели, предизвикват обосновано възмущение сред волейболните клубове, откриващи и формиращи българските волейболни таланти.

Създадените и работещи от дълги години правила в БВФ регламентират ясно и точно правата и задълженията на  всички страни, включени в процеса на развитието на младите волейболисти – клубовете, като юридически лица и състезателите или техни родители и настойници, като физически лица.

Във възникващите и произтичащи от тези правила взаимоотношения няма абсолютно нищо заробващо. Това са нормални договорни взаимоотношения, в които всяка страна защитава своите интереси на основата на заложените в Правилника на БФВ договорни клаузи за състезателните права и вътрешен трансфер. Тези взаимоотношения формират и понятието „състезателни права”, които в този Правилник и в сходния му първообраз на FIVB се формулират като съвкупност от правото на спортиста да участва в тренировъчната и състезателната дейност на даден спортен клуб, както и свързаните в това участие имуществени и неимуществени права. Конкретните условия за упражняването на състезателните права подлежат на уговаряне в сключен индивидуален договор между състезател и волейболен клуб. В светлината на тази формулировка, залегнала в Правилника на БФВ, обвиненията, че според неговите клаузи цялата власт е дадена на клубовете, са необосновани и звучат абсурдно. Естествено е, че всеки млад човек, тръгващ да се  реализира в някаква област, е зависим от предпоставките, които му помагат за това. В случая на спортната активност тези предпоставки са именно спортните клубове с тяхната организирана тренировъчна дейност, позволяваща започване и развиване на спортната кариера на младите волейболисти. Тук не е възможно използване на самоучител, както при изучаване на чужди езици или на собствен музикален инструмент при развитие на музиканти. При младите волейболисти без специализирана за тяхното развитие структура – спортен клуб със спортна зала, екипирана с необходими скъпоструващи съоръжения, треньорски и организационни кадри, на заплата в клуба, трениращи съвместно поне 12-14 съотборници и т.н. – не може да се постигне нищо, макар и при голям физически потенциал на отделния спортист.

Ето защо единствената „власт”, дадена на клубовете от БФВ в Правилника, е да получават по някакъв начин компенсация, лимитирана от договори със състезателите, за вложените средства, труд и специфични треньорски умения за създаване и шлифоване на бъдещи елитни волейболисти. Тази компенсация е законно регламентирана в нормални граници в сключваните договори между клубовете и младите състезатели под 18 години в съгласие със Закона за лицата и семейството.

В същото време във властта на младите спортисти и техните родители или настойници е или да  приемат условията на един клубен договор, ако искат без заплащане да се развиват като волейболисти и да постигнат в бъдеще с помощта на клубната организация реални лични успехи и подходящ начин на живот като зрели индивиди, или да отхвърлят тези условия и да търсят друга реализация на своите способности.

Изключително нелепи са обвиненията към БФВ, че такова обвързване с договори между клубове и състезатели, залегнало в Правилника на федерацията, имало само в комунистическа Куба. Такава е практиката в редица водещи във волейбола страни, като Сърбия, Франция, Италия, Русия, Испания и други. Ако обвинителите си направят труда да проверят тези факти, едва ли биха си позволили да набеждават БФВ, като организация към която клубовете са афилирани, в създаване на „робовладелчески” статут при взаимоотношенията клуб – млад състезател.

Доказателство за правилната ориентация на БФВ в подпомагането на волейболните клубове при създаване и развитие на млади волейболисти, са многобройните успехи, постигнати от различни младежки национални формации в последните 7-8 години: бронзов медал от Световно първенство за младежи, сребърен медал от Европейско първенство за младежи, 4-то място от Световно първенство за девойки, редица призови места (от 4-то до 8-мо) на Европейски и Световни първенства за младежи и кадети, Балкански титли и т.н., а така също и:

-         постоянно налагане на млади, талантливи състезатели в националните отбори за мъже и жени;

-         успешна реализация на много млади волейболисти с международни сертификати в чуждестранни клубове;

-         и най-накрая, но не като най-маловажно – волейболът е най-успешният колективен спорт в България в последните десетина години при всички национални формации именно благодарение на стриктното спазване на установените правила при взаимоотношенията волейболни клубове – подрастващи, атакувани сега от личностни спекулативни интереси. И ако има нещо нередно в някои от конкретните случаи при прилагане на тези правила, то нормалната алтернатива е съдебна процедура за изясняване на нарушени права и задължения и от двете заинтересовани страни.

 

Всичко изложено дотук дава основание на БФВ твърдо да поддържа установените правила и клаузи в Правилника за състезателните права и вътрешни трансфери, доказал своята жизненост и ефикасност. В противен случай всичко друго би било анархия, водеща до реален упадък  на каквато и да е организация, както е БФВ и на нейните субструктури, а именно волейболните клубове.

Управителен съвет на БФВ

 БФВ: Няма да допуснем анархия

bookmark БФВ: Няма да допуснем анархияsvejo БФВ: Няма да допуснем анархияgoogle БФВ: Няма да допуснем анархияdelicious БФВ: Няма да допуснем анархияstumbleupon БФВ: Няма да допуснем анархияfacebook БФВ: Няма да допуснем анархияСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване