09/17/12 17:02
(http://www.klassa.bg/)

Милиардерът Бернар Арно е струпал активи за 4 милиарда евро в Белгия

Фирми, свързани с компанията на френския милиардер Бернар Арно LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton, вече са струпали в Белгия активи за 4 милиарда евро (5,2 милиарда долара), докато той заяви наскоро, че подава молба за белгийско гражданство, предаде Блумбърг.  Според записи на Белгийската централна банка, 12 фирми и една частна фондация, базирани в Брюксел, са утроили своите активи там от 2008 г. насам.
Арно смята да превърне белгийската столица в свой  оперативен  финансов център, отбелязва Блумбърг. Агенцията цитира Оливие Лабес, говорител на LVMH, която има годишни приходи от 26 милиарда долара. Той обаче отрича прехвърлянето на акции в Белгия да има нещо общо с личната данъчна ситуация на Арно, предвид намерението на президента Франсоа Оланд да повиши данъците за най-богатите французи.
63-годишният Арно, изпълнителен директор на LVMH, която държи правата над Louis Vuitton и Bulgari e най-богатият човек във Франция (25,7 милиарда долара, според класацията на Блумбърг). Той предизвика брожение в елита на  Франция, заявявайки в началото на този месец, че иска белгийско гражданство, след като президентът Франсоа Оланд планира да обложи със 75 % данък доходите над 1 милион евро.  Данъците в Белгия са по-ниски и за разлика от Франция там не се облага личното богатство. Арно обаче твърди, че ще си запази френското гражданство и ще си плаща данъците във Франция, но ще инвестира в Белгия. 
Френският министър на финансите Пиер Московиси уточни в неделя, че 75-процентния данък ще остане в сила две години. „Това е силно патриотична стъпка“, каза той по радиото. „Тези, които са забогатели много в последно време могат на патриотична основа да помогнат на страната си“, добави той.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване