09/17/12 16:12
(http://www.klassa.bg/)

Образованието се нуждае от 100 млн. лв. допълнително

За да функционира добре, системата на образованието се нуждае от допълнителни около 100 млн. лева. Това каза по БНТ министърът на образованието Сергей Игнатов в първия учебен ден, който тази година се падна на 17 септември. Към момента предварително обсъжданата сума с финансовото министерство е 60 млн. лв., добави Игнатов. Той каза и че до няколко години е възможно минималната учителска заплата да достигне 1000 лв.
Новият закон за училищното образование ще излезе „хубав“ от парламента, никой не иска да го бламира. Такъв беше коментарът на министъра по повод забавянето на гласуването на проекта в Народното събрание. Предварителните нагласи бяха той да бъде приет и да действа още към началото на тази учебна година.
Сергей Игнатов заяви още, че обществото нямало полза от „първосигнално, бързо приемане на закона и после да се потупаме по рамото, че сме го приели“.
Министърът изрази мнение, че сухата теория трябва да се изтегли в горните класове и образованието да стане по-прагматично. „Знаенето трябва да се превърне в можене, в инструмент за вземане на решения“.
В тази посока се предвижда въвеждането на изискване за проекти, по които учениците ще работят. Идеята е обучаемите сами да достигнат до някакво знание с помощта на родител или учител, защото „придобитите по този начин знания се помнят по-добре“.
По повод тетрадките с попфолк изпълнители Сергей Игнатов заяви, че няма как да се въздейства освен по метода на убеждаване върху родителите.
По-късно Игнатов участва в церемонията по откриване на учебната година във Втора Английска езикова гимназия.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пък присъства на тържеството в 11-то основно училище „Св. Пимен Зографски“, чийто възпитаник е той.
Цветанов пожела на децата да носят повече шестици вкъщи, а на възрастните – да бъдат по-внимателни и толерантни шофьори.
Министърът си спомни ученическите години: „Бях един изпълнителен, разбира се, като всяко едно момче повече ме влечеше играта и гледахме повече да спортуваме или да се занимаваме с такива игри, които ни доставят удоволствие“.
Вътрешният министър обяви, че всички първокласници и деца в предучилищна възраст от това учебно заведение ще получат светлоотразителни жилетки и значки като подарък от КАТ, за да бъдат разпознавани на пътя.
Над 700 000 ученици започнаха в понеделник новата учебна година. За първи път училищния праг прекрачиха пък 60 000 първолаци.
Новост тази година е, че всички 5-годишни деца вече ще бъдат обхванати от системата на образованието – за тях се въвежда задължителна детска градина.
При оценяването пък се въвежда т. нар. индивидуално ученическо портфолио.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване