09/17/12 14:10
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Обществени кухни заразиха деца със салмонела във Варна

Храна от детските кухни във Варна зарази 16 деца със салмонела. Разследване установи, че източникът на опасната болест е пилешко месо, използвано за блюдата.

Миналата седмица в ОД „Безопасност на храните“ бе подаден сигнал за необичайно висок брой на заразени със салмонела деца. В болниците бяха приети 16 малчугана на възраст до 3 г.

Заради разследване по случая в петък бяха затворени и инспектирани детските кухни в града, както и техните подцентрове.

Проверката установи, че източникът на болестта най-вероятно е заразено пилешко месо, използвано за готвене в детските кухни. ОД „Безопасност по храните“ разследва доставчика на опасния продукт.

В рамките на инспекцията са били взети общо 120 проби за микробиологичен анализ, в това число и от контактните с храни повърхности, кухненските прибори и ръцете на персонала.

Инспекторите разследват и сладкарския цех, който работи с детските кухни.

След определени предписания в понеделник детските кухни отвориха врати отново. От ОД „Безопасност на храните“ посъветваха да се повиши нивото на хигиена в готварските центрове, временно да се спрат доставките на бели меса, а на децата да се готвят постни блюда.

The post Обществени кухни заразиха деца със салмонела във Варна appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване