09/17/12 17:08
(http://www.klassa.bg/)

Полша търси начини да стимулира ръста

Драстично забавящата се полска икономика осуети амбициозните планове на Варшава да съкрати дефицита и притиска правителството да изготви мерки за растеж, докато държи държавните разходи под контрол. Премиерът Доналд Туск заяви, че с оглед влошаването на ръста до 2,4% през второто тримесечие, при 4,3% в последните месеци на 2011 г., Полша няма да изпълни строгите бюджетни цели, поставени от неговата администрация за тази и другата година. Полският лидер обеща да обяви серия нови мерки този месец, чиято задача ще е да поддържат икономиката. Туск не разкрива детайли, но заяви, че ще намери начини да стимулира ръста, без ненужно да натоварва държавните финанси. Премиерът не разполага с особена свобода на действие. Той е ограничен от разпоредбите на Европейския съюз, които изискват от страните членки да поддържат фискален дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), както и от полската конституция, която поставя таван за размера на държавния дълг. „Основното предизвикателство е да се държи дълга под контрол, без междувременно да се съсипва икономиката“, заяви Мачей Релуга, главен икономист в полската банка BZ WBK и съветник на премиера. Негов колега в консултантския екип на Туск, Якуб Боровски от Kredyt Bank във Варшава, заяви, че кабинетът няма да има друг избор освен да затегне социалните и други държавни разходи, както и да повиши някои данъци.
В продължение на години Полша беше пример за икономическа стабилност, като отбелязваше силен ръст въпреки растящите проблеми в съседните държави от еврозоната. Сега обаче картината започва да се влошава заради случващото се в паричното обединение в комбинация с понижаващото се вътрешно търсене. По-рано тази година Полша прогнозира общ бюджетен дефицит от 2,9% от БВП за 2012 г. и 2,2% за 2013 г. Целта беше отрицателният баланс да падне под 1% от БВП до 2015 г. Отслабването на ръста, който наред с всичко друго ще свие и данъчните приходи, ще разшири дупката в бюджета с още около 8 млрд. полски злоти ($2,59 млрд.), или около 0,5% от БВП. Правителството обяви, че настоящата цел е дефицит от 3,5% от БВП през тази година и близо 3% през 2013 г. Според Боровски кабинетът трябва да използва спада, за да прокара промени в пазара на труда, като например облекчаване на условията за уволнение и наемане на работници, подобряване на ефикасността на програмите за създаване на заетост и въвеждане на променлива минимална заплата. Подобни мерки ще имат „висока политическа цена“, защото засягат профсъюзите в страната, но ще помогнат да се положи основата на по-стабилен икономически растеж, смята Боровски. В началото на световната криза Полша, която имаше сравнително нисък държавен дълг по онова време, успя да смекчи удара чрез допълнителни държавни разходи за сметка на дефицита. Сега обаче страната възразява срещу залегналото в конституцията ограничение на дълга до 55% от БВП. Нарушаването на лимита ще предизвика сурови бюджетни съкращения. „Основната разлика между сегашната ситуация и 2009 г. е с близо 10 процентни пункта по-високото равнище на държавния дълг“, заяви Релуга. Очакваната реч на Туск, в която той ще изложи новите политики, ще бъде зорко следена от чуждестранните инвеститори. Релуга казва, че премиерът ще трябва да успокои пазарите, за да избегне изтичане на капитал от полските държавни облигации. Загубата на благоволението на инвеститорите ще струва скъпо на Полша, тъй като ще увеличи разходите по кредитирането, ще отслаби валутата и ще доведе до повишение на стойността в злоти на полския външен дълг, като така допълнително ще утежни фискалната ситуация.

По в. „Уолстрийт джърнъл“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване