09/17/12 16:58
(http://www.klassa.bg/)

САЩ се готвят да защитават с военни мисиите си в 18 страни

САЩ разглеждат възможността да изпратят военни в близо 18 държави по света, за охрана на своите мисии предвид очаквана ескалация на антиамериканските настроения. Това призна министърът на отбраната Леон Панета пред сп. „Форин полиси“. Той говори за 17-18 държави, като моли да не се правят прибързани изводи, че в тези страни „арабската пролет“ се е провалила. По думите му протестите срещу филма, обиждащ пророка Мохамед, не отразяват настроенията на цялото арабско общество. Панета не уточнява за колко войници става дума. Вашингтгон изпрати още преди дни около 50 морски пехотинци в столиците на Либия и Йемен след кървавия инцидент в Бенгази, при който бе убит посланик Кристофър Стивънс и още 3-ма американци.
Антиамиранските настроения по повод филма започнаха от Кайро и обхванаха после Либия, Йемен, Судан, Тунис, Афганистан, Индия и стигнаха чак Индонезия.
Тези протести са най-сериозното изпитание за външната политика на президента Барак Обама , отбелязва „Ню Йорк Таймс“. Все повече хора се питат дали той направи достатъчно, за създаването на демократично общество в страните от арабската пролет и дали безопасността на района е била  подсигурена.
„След като Обама унищожи Бин Ладен и Кадафи и не допусна изостряне на отношенията с Иран, изглеждаше, че той напълно контролира ситуацията. Но сега Обама е все едно втори Джими Картър, заявява пред вестника Майкъл Рубин, сътрудник от администрацията на президента Джордж Буш.  Дипломатическият провал на Картър да освободи през 1979 г. пленените в посолството на САЩ в Техеран граждани  му попречи да спечели втори мандат.
Съперникът на Обама на изборите през ноември Мит Ромни използва този случай, за да обвини сегашният президент в нерешителност след инцидентите в Бенгази и в други арабски страни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване