09/17/12 11:04
(http://www.klassa.bg/)

Честваме Светите Вяра, Надежда, Любов и София

Православната църква чества паметта на Света Великомъченица София и нейните дъщери - Светите Вяра, Надежда и Любов, загинали в името на Христа. С особена тържественост този ден се отбелязва в столицата, която е кръстена на Божията премъдрост, но и свързвана със Света София.
Според преданието през първи век живеела една благочестива християнка, която имала три дъщери. Тя ги нарекла на основните християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов, и ги възпитавала в открита почит и любов към Исус Христос и православната вяра.
Когато научил за тези жени император Адриан заповядал да му ги доведат, тъй като по негово време изповедниците на християнската вяра са били преследвани жестоко. Вяра била на 12, Надежда на 10, а Любов на 9 години. Когато се изправили пред императора обаче те показали завидно спокойствие, идващо от твърдата им вяра в божията закрила.
Император Адриан се опитал да ги убеди да поднесат жертва на богинята Артемида, когато те отказали той се ядосал и заповядал да бъдат подложени на жестоки изтезания. Трите сестри не издържали на мъченията и починали. На майка им София е разрешено да прибере телата им и да ги погребе. Три дни след кончината на децата, си майка им също умира и е била погребана до тях.
Християнската църква почита и Света София като мъченица, защото в името на Христовата вяра тя изживяла в сърцето си ужасните мъчения, на които били подложени трите й дъщери. Мощите на Светите мъченици-София, Вяра, Надежда и Любов, почиват от 777 г. в Елзас, Франция.
17 септември е за официален празник на столицата София от 1992 година с решение на Общинския съвет.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване