09/18/12 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

21 век - на междузведни или на религиозни войни?

По повод статията в “Медиапул” “Пророкът Мохамед и агонията на Запада

Владимир Левчев. Снимка: e-vestnik

Когато през 1879 година Лео Таксил публикува своята “Забавна Библия” и се подиграва с християнската вяра, не е имало масова истерия, бунтове и палежи по улиците. Не е имало убийства на френски посланици в другите католочески страни, макар че Лео Таксил е псевдоним на  един френски журналист. “Забавната Библия” (публикувана и у нас по комунистическо време от “Партиздат”) е публикувана във Франция преди повече от век.  Днес никой в “християнския” свят не би обърнал дори внимание на такива неща като подигравка с религията. Дори най-религиозните хора.

Винаги съм се противопоставял на популярната напоследък теория, че ислямският свят сега преживява своето Средновековие - с религиозни войни, горене на вещици, инквизиция. В края на краищата имаме примера на съседна Турция, която е една светска и демократична страна, при това икономически просперираща. Не може да се заклеймява една голяма световна  религия понеже някои нейни привърженици са терористи и фанатици. И християните са вършили  не малки зверства в името на Исуса Христа. Освен това, ако правим такива обобщения за религиите на принципа на това коя религия е по-стара, християнството далеч не е най-старата религия. А от друга страна може някой да заключи по тази логика, че протестантизма (на евангелистките черкви например) не е стигнал дори и до своето Средновековие, защото е по-млад от исляма… Така че изобщо не съм привърженик на тази теория за разликата между “по-младите” и “по-старите” религии.

Но наистина не мога да разбера как едно нелепо аматъорско клипче качено в youtube от някого си може да предизвика такава масова световна истерия в ислямските страни! Не разбират ли тези хора, че убитият американски посланик или американското правителство не могат да се държат отговорни за всяка глупост, която някой самодеец (или провокатор) качва на интернет? Не разбират ли концепцията за свобода на словото и убежденията?

Друг е въпросът откъде идва този силен антиамериканизъм в ислямския свят и по каква причина такъв има и у нас, в една  предимно християнска страна. САЩ е най-веротърпимата страна в света, страна изградена на принципа на религиозния и етнически плурализъм. В центъра на Вашингтон се издига могъща джамия с високоговорители на минаретата. Студентки ходят с фереджета в университета, което не може да се случи във Франция. Има много проспериращи, богати и високопоставени американци, които са мюсюлмани.

Но може би точно това не се харесва на някои - плурализма и толерантността? И не постигат ли всъщност истеризиращите ислямисти целта си - да взривят самата идея за демокрация и плурализъм, да върнат света към средновековието? Впрочем, крайно фанатични течения добиват популярност и в други религии днес…

Очаквахме 21 век да бъде век на междузвездни войни и одисеи. Нима ще се окаже век на религиозни кланета, инквизиция и клади?

От блога на Владимир Левчев

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване