09/18/12 00:18
(http://www.klassa.bg/)

Дянков обеща повече пари за здраве и образование

Повече пари за образование, здравеопазване, екология и култура обеща в държавния бюджет за 2013 година министърът на финансите Симеон Дянков.

"От министерството на образованието са ни поискали общо около 60 млн. лева за вдигане на единния разходен стандарт. Тези пари сме ги подготвили в бюджета за следващата година. Те ще бъдат разпределени по делегираните бюджети", обясни Дянков пред журналисти в Русе.

"За разлика от повечето държави в Европа, нашата икономика върви, макар и малко, нагоре. На фона на този бюджет никъде няма да имаме рестрикции.

За образованието бюджетът ще се увеличи - за повишение на учителските заплати, ще има допълнителни пари и за универститетите", каза Дянков.

Искът на руската компания "Атомстройекспорт" от един милиард евро компенсации заради отказа на България от изграждането на АЕЦ "Белене" ще падне в Арбитражния съд, коментира още вицепремиерът.

"Предполагам, че този иск се прави по някакви политически причини. Подобни искове "Атомстройекспорт" е предявявал в минали години към други две държави. Тогава и двата иска са паднали. Убеден съм, че това ще се случи и при нас", каза още вицепремиерът.

Очакват се 150 млн. лв. повече за здравеопазване през следващата година,

каза пред журналисти министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде по-голямата част от сумата, поясни министър Атанасова.

Повишаването на средствата за здравеопазване е договореност, постигната след разговори между министър Атанасова, министъра на финансите Симеон Дянков и директора на НЗОК Пламен Цеков.

Все още се изготвят точни разчети и след като бъде готов проектобюджетът в Министерски съвет, тогава ще има по-конкретни коментари, каза още Атанасова.

www.vesti.bg/index.phtml

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване