09/18/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

ЕК ни готви наказателна процедура заради улеснения лов на мечки

Европейската комисия подготвя наказателна процедура срещу България заради промените в Закона за лова и опазване на дивеча, регламентиращи отстрела на кафява мечка, съобщиха във вторник от Сдружение за дива природа "Балкани". Текстовете бяха внесени през лятото на 2010 г. от депутата от ГЕРБ Емил Димитров и още няколко народни представители от мнозинството и бяха приети от парламента в края на годината.
От тогава разрешенията за отстрел на мечки се издават от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) вместо от Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Първоначално в промените беше предвидено към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на дива коза, но Емил Димитров сам го оттегли.
Проблемът с прехвърлянето е, че в ролята му на принципал на ловните стопанства, земеделското министерство има финансов интерес от трофейния лов на мечки, но няма отношение към опазването на ценни животински видове, каквато е кафявата мечка. До влизането си в парламента през 2009 г. Емил Димитров държеше на концесия две от най-големите ловни стопанства в страната – "Елен" в Етрополе и "Шерба" в Долни Чифлик.
Печалбата от отстрела на мечки дори бе изтъкната от Емил Димитров като мотив за приемането на промените. Трофейният лов носи печалба от 30 000 – 50 000 евро за мечка, каза той по време на дебатите в парламента. В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и това е пропусната полза за държавата, заяви Димитров.
Природозащитните посочиха тогава, че инцидентите са зачестили не заради ръст в популацията на мечките, а заради икономическата криза, в която доходите на хората са намалели и те търсят препитание в събиране на гъби, билки и горски плодове, и така навлизат в ареалите на мечките.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване