09/18/12 21:36
(http://e-vestnik.bg/)

Кметът на Лондон министър-председател? Още не

Ройтерс

Кметът на Лондон Борис Джонсън засенчи британския премиер Дейвид Камерън като домакин на олимпийските игри това лято, но ексцентричният градоначалник консерватор ще трябва да изчака подходящия момент, преди да влезе в битка за високия пост. След маймунджулъците от Олимпиадата, когато висна върху седалка на метално въже, развявайки британски флагчета, и речите, величаещи британските успехи, Джонсън се захвана да критикува подхода на Камерън към икономиката, което породи спекулации, че вече крои планове да заеме мястото му.

Резултатите от социологическо проучване сочат, че кметът може да спре намаляващата популярност на десноцентристките консерватори, които от 2010 г. управляват в трудна коалиция с клонящите наляво либерални демократи. Според направеното за в. “Сън” проучване от социологическата агенция YouGov консерваторите могат да поведат с преднина от 13 процента пред противниците си от Лейбъристката партия, ако Джонсън поеме лидерството. Това стана причина отново да се заговори, че заедно с други недоволни той ще се опита да свали Камерън преди парламентарните избори през 2015 г.

Мнозина в партията отхвърлят такъв сценарий. “Всичко това са любопитни уестминстърски клюки, но нищо повече”, каза депутатът и член на влиятелната “Комисия’22″* към Консервативната партия, Бърнард Дженкин. Джонсън, който води умело предизборни кампании и притежава дарбата да убеждава избиратели с всякакви политически възгледи да го харесват, не е депутат, затова, за да поеме лидерството преди 2015 г., той ще трябва да се оттегли от кметския пост и да участва на извънредни избори, ако се освободи място в парламента. “В бъдеще всичко е възможно, но Дейвид Камерън няма да става жертва на цареубийство”, каза Дженкин. “Самата идея, че Борис ще влиза в парламента, ще дестабилизира ръководството, е абсолютно несериозна”.

Четиридесет и осем годишният Джонсън отхвърли “като пълни фантасмагории” спекулациите, че може да се опита да влезе в парламента по време на кметския си мандат, който завършва през 2016 г. Той заяви с присъщата си непринуденост, че до тогава “ще е капнал”. Но Камерън е критикуван вътре в партията, че не е възприел достатъчно твърда линия за Европейския съюз и е тласнал Великобритания обратно към рецесията, без да изпълни редица от собствените си цели за икономии.

Премиерът и министърът на финансите Джордж Озбърн поставиха на карта политическите си кариери и шансовете за преизбиране на партията, говорейки за постигането на икономически растеж преди 2015 г. - и двамата се изправиха пред унижението да ги осмиват на Параолимпийските игри. За разлика от тях звездата на Джонсън става все по-ярка.

Макар и да е продукт също като Камерън на елитния колеж “Итън” и на университета “Оксфорд”, Александър Борис де Пфефел Джонсън няма много очевидни прилики с премиера.
Докато министър-председателят е елегантен и спретнат и като послания и политически е прагматик, Джонсън съчетава шантавите си нрави и буйната си руса коса с акробатична употреба на езика и комични прояви, които го правят привлекателен за доста хора.

Появите му в популярни телевизионни програми бетонираха мястото му като една от малкото знаменитости в британската политика, а олимпиадата му предостави световна сцена за изява. Шовинистичните му речи - каза, че Великобритания е спечелила достатъчно медали, за да спаси Испания и Гърция - се харесаха на избирателите у дома, които гледат на него като на свеж полъх, дори и при все че почти никой не може да каже каква точно е политиката му.

БИТКА С ВРЕДНИ ПОСЛЕДИЦИ

Но битка за лидерството може още повече да навреди на репутацията на партията сред електората, който се бори с орязването на разходите и рецесията, и според хора с високи позиции колкото хора ще подкрепят, толкова и ще застанат срещу някого като Джонсън. Това също така ще постави много неизвестни пред бъдещето на коалицията с либералните демократи. “Той е ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване