09/18/12 21:38
(http://e-vestnik.bg/)

Призраци от миналото дебнат Япония и Китай

Отношенията между Япония и Китай непременно ще се подобрят, ако нещата бъдат оставени да се наредят от само себе си. И двете икономики имат нужда една от друга. Китай е най-големият търговски партньор на Япония и миналата година двустранната търговия достигна рекордните 345 милиарда долара. Но нещата в Източнокитайско море рядко са оставяни да се наредят от само себе си.

Решението на японското правителство да осуети опита на националисти да купят спорни острови в богатите на риба и газ води, като ги купи самото то, доведоха до продължаващи от шест дни демонстрации в Китай. Нападани биват японски коли и автокъщи, опожаряват се или се разбиват фабрики. Стотици японски компании и представителства са принудени временно да спрат работа. А най-голямата вълна от протести, откакто двете страни нормализираха отношенията помежду си през 1972 г., още не е отминала - демонстрации имаше в 70 китайски града.

Днес е годишнината от японското нападение срещу Китай през 1931 г., което доведе до нахлуването и окупацията, продължила 14 години. В очите на Китай това, че Япония използва именно тази дата, за да затвърди суверенитета си върху група необитаеми острови, е чиста провокация. В момент, когато 1000 риболовни съда са на път към островите, наричани от китайците Дяоюй, а от японците Сенкаку, в. “Женмин жибао” предупреди вчера, че случаят може да доведе до пълен търговски бойкот.

Политиката, стояща зад тези масови демонстрации, е доста по-сложна. Те несъмнено имат одобрението на властите и служат като полезен отдушник за народния гняв. Но дали протестите са нещо повече от действие за отвличане на вниманието, дали са израз на криза, протичаща при предаването на властта от едно поколение лидери на друго, не може да се каже със сигурност. Затова е трудно да се предскаже с точност докъде ще стигне Китай. Засега развяването на знамето в открито море има ритуално значение. Три китайски военноморски кораба за наблюдение влязоха в териториалните води на Япония, но след това се оттеглиха и не бяха направени опити за стъпване на сушата.

В Япония, където скоро предстоят общи избори, има голямо безпокойство. От една страна, историята учи японците, че сходните антияпонски протести в Китай през 2005 и 2010 г. бяха мимолетни. От друга, сегашният министър-председател Йошихико Нода, който е непопулярен заради увеличаването на данъците, е подложен на натиск от тези, които казват, че Япония трябва по-твърдо да защитава териториалните си права.

Един от тях е синът на губернатора на Токио Шинтаро Ишихара, чийто план за купуване на островите през април доведе до кризата. Нобутеру Ишихара е един от петимата кандидати за лидер на опозиционната Либерално-демократическа партия. Това, което липсва на Япония и Китай, е работещ механизъм за уреждане на тези случаи. Крайно време е да бъде създаден такъв механизъм.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване