09/18/12 16:04
(http://www.klassa.bg/)

Тръгна делото срещу обвинените в радикален ислям

Около 300 мюсюлмани  влязоха в конфликт с органите на реда пред съда в Пазарджик, тъй като не бяха допуснати на делото срещу 13 обвиняеми за проповядване на радикален ислям.
В залата успяха да влязат около 50 човека, подкрепящи подсъдимите. Помещението не можа да побере всички вярващи и затова органите спряха достъпа до него, което предизвика сериозно недоволство сред тълпата, но до сериозни инциденти не се стигна. Сред протестиращите имаше и роми, както и група от около 20 жени. Те развяваха българския флаг, както и знаме на ЕС.
На заседанието бяха прочетени обвиненията срещу всеки от 13-те подсъдими. Трима от тях са съдени за проповядване на антидемократична идеология, за ръководене на нерегистрирана по законния ред организация и за проповядване на омраза на религиозна основа.
Останалите десетима са обвинени за членство в незаконната организация и за разпространение на антидемократична идеология.
Всички 13 подсъдими заявиха пред съда, че разбират в какво са обвинени, но не се признават за виновни и не желаят да дават обяснение на този етап.
Според прокурора по делото Недялка Попова цялостната организация е била финансирана с пари от Саудитска Арабия, като общата постъпила сума у нас за целта е 219 360 евро. Главният организатор е бил Саид Мутлу, който е администрирал дейността на групата, проповядваща т. нар. салафизъм, отричащ демократичните принципи. Парите са минавали границата, разпределени на малки суми сред много хора, така че да не се налага да бъдат декларирани. След това обаче всички средства са отивали при Мутлу, който ги е преразпределял по предназначение за проповедници, които са мисионерствали в различни български селища като Благоевград, Велинград, Ракитово и Юндола. Регистрирана е дейност и на територията на столицата София, където са отчетени разходи за наем на помещения, за храна, заплати, ел. енергия, интернет и различни консумативи.
При обиска на дома на Мутлу са били открити в куфар под леглото 3000 лв., 5795 евро и 497 саудитски риала.
Друг организатор на групата е Али Ходжа, който е присъствал през 2005 г. на среща в Саудитска Арабия, когато е била учредена структура на организацията „Ал Уакъф ал ислам“ за България. Сбирки е имало през 2008 и 2009 г. и в Истанбул.
Следващото заседание по делото бе насрочено за 26 септември от 09,00 ч.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване