09/18/12 14:14
(http://www.klassa.bg/)

Ще може ли човек да прекоси Антарктида през зимата на ски?

Прочутият британски пътешественик сър Ранулф Файнс иска да стане първият човек, който е пресякъл Антарктида през зимата на ски, предаде Би Би Си.
Историческата експедиция ще трае 6 месеца в условия на антарктическа нощ. Температурите в някои отсечки от пътя й могат да достигнат минус 70 градуса по Целзий.
Екипът на Файнс планира да започне пътешествието на 21 март 2013 г. - в деня на пролетното равноденствие. Експедицията ще акостира  на тихоокеанското крайбрежие на  ледения континент на плато, високо 3000 м. Мястото и времето не са избрани случайно – на този ледник преди 100 г. умира капитан Робърт Скот- британски полярник, един от откривателите на Южния полюс. Това става в началото на антарктическата зима.
Крайният пункт на мисията – крайбрежието на замръзналото море Роса – на 3 200 км от стартовата точка.
68-годишният Ранулф Файнс бе първият човек, който успя да обиколи Земята по нулевия меридиан, а после и по 180-я, стигайки Южния и Северния полюси.
Той е и най-възрастният британец, покорил Еверест. През 1984 г. името му бе записано в Книгата на рекордите на Гинес като „най-великият от живите изследователи на света“.
В интервю за Би Би Си Файнс разказва, че идеята за бъдещата антарктическа експедиция е възникнала преди 25 г., но тогава му е изглеждала невъзможна за реализиране.
По време на похода полярниците ще събират данни за състоянието на ледовете и климатичните промени. Научната лаборатория ще пътува на два булдозера, които ще следват скиорите. Машините ще бъдат  с термообвивки, за да не замръзват двигателите им. Скиорите ще имат наземни радари, с които да откриват пукнатини в леда под снега, които са опасни и някъде достигат до 70 м.
Участниците в експедицията вече са провели тренировки в северна Швеция при температури минус 40 градуса по Целзий. Опасенията им са дали техниката и оборудването ще издържат в екстремните полярни условия.
Експедицията иска да събере дарения за благотворителната организация Seeing is Believing, която помага на хора да възстановят зрението си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване