09/19/12 13:33
(http://www.klassa.bg/)

Ахмед Ахмедов от Главното мюфтийство: Не се съмняваме в религиозните си водачи

"Позицията на Главно мюфтийство е категорична от самото начало. Още преди делото, когато голяма част от тези хора са наши служители във вероизповеданието. На тях сме делегирали да разпространяват нашата религия. Ние няма как да се съмняваме в техните способности". Това каза пред bTV Ахмед Ахмедов, главен секретар на Главното мюфтийство във връзка със започналото дело срещу 13 мюсюлмани, обвинени, че са проповядвали радикален ислям.
Ахмед Ахмедов каза, че дейността на техните служители се контролира всеки месец по отношение на проповедите. "Ние не претендираме, че установяваме тотален контрол върху служителите ни. Българските мюсюлмани са доста сетивни по отношение на чужди, неморални и нелогични твърдения от страна на техни религиозни ръководители. Нашите мюсюлмани традиционно изповядват исляма от стотици години насам. Когато дойде някой и им каже нещо, което не е съвместимо с техните понятия за религия, те дават отпор и това го виждаме ясно", заяви Ахмедов. Той обясни, че радикален е изключително краен човек, който се развива на ръба на нещата, а ислямът като доктрина проповядва да се следва средния път.
За една от репликите, за която са съдени 13-те души, а именно, че "християните трябва да бъдат избити, защото са неверници", Ахмедов коментира, че това са обвинения, които са обект на доказателства от страна на прокуратурата.
"Подобни реплики от устата на един истински мюсюлманин не могат да бъдат изречени. Изкарано е от контекста на някои неща, с цел да се деструктира мюсюлманската общност в страната. Това е световен тренд по отношение на исляма, тоест настройването на обществото срещу мюсюлманите. Самият обвинителен акт е доста нестойностен. Прокуратурата може и да не настройва обществото, но самият факт, че 13 религиозни лидери са обвинени, довежда до мисълта, че това е нещо страшно. Тоест, това е само началото", категоричен е Ахмедов.
На въпрос дали службите дирижират това противопоставяне с цел други интереси, Ахмедов отговори: "Ние мислим, че службите са инструмент за съжаление, не знаем на кого обаче".
Попитан защо изключват по презумпция вина на тези 13 души, Ахмедов каза, че на тези хора са им делегирали доверие. "Те са минали през сериозен кастинг, докато стигнат до тези позиции", посочи Ахмедов. Отново попитан защо казва, че някой има за цел да разбуни духовете, той отговори, че "всичко това навежда до най-лошото, че по някакъв начин в страната се опитва да се ограничи религиозния живот на мюсюлманите, не знаем кой се опитва да го ограничи“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване