09/19/12 15:38
(http://www.klassa.bg/)

Наддаването за държавния дял в “Енерго-Про” тръгва от 50 млн. лв.

Наддаването за държавния дял от 33% в електроразпределителното дружество “Енерго-Про” (бившото "Е.ОН България" – бел. ред.) ще тръгне от 50 млн. лв. Пакетът с акции ще бъде пуснат за продажба през борсата в седмицата от 5 до 10 октомври, съобщи изпълнителният директор Емил Караниколов за Mediapool. Той се надява по време на търга цената да се увеличи. За сравнение държавата продаде дела си от 33% в електроразпределителното дружество “ЕВН България” за 93 млн. лв. при начална цена от 78 млн. лв. в края на 2011 г. Миноритарният пакет акции беше изкупен от мажоритарния собственик – австрийската ЕВН. Според Караниколов не може да се прави сравнение между двете електроразпределителни дружества, защото активите на ЕВН са далеч по-големи и атрактивни от тези на снабдителя с ток на Североизточна България. Публичното предлагане на вече бившите енергийни дружества на германската E.ON, а сега на чешката “Енерго-Про” - "Е.ОН България Продажби" и "Е.ОН България Мрежи", се забави значително, въпреки че първо за тях бе взето решение да се продават през борсата. Причината беше в продажбата на българския клон на германската компания за 133 млн. евро, която държи 59 на сто от капитала на дружеството. Европейската банка за възстановяване и развитие държи 8 на сто от доставчика.
Сделката за смяната на собствеността на мрежата в Североизточна България бе приключена окончателно през лятото на 2012 г. Наскоро пък бяха сменени и имената на дружествата, обслужващи региона на "Енерго-Про Продажби" и "Енерго-Про Мрежи". Оборотът на първото дружество за 2011 г. е бил 795 млн. лв., а на второто - 296 млн. лв. Компанията е базирана във Варна. В активите си има 42 000 км електропреносна мрежа. За 2011 г. е доставила около 5.3 млрд. киловатчаса електроенергия. До месец и държавният дал в ЧЕЗ ще е на борсата До петък се очаква Комисията за финансов надзор да одобри проспекта и за продажбата на държавния дял от 33% в електроразпределителното дружество ЧЕЗ, съобщи още Емил Караниколов. Плановете са до края на октомври акциите да бъдат пуснати за продажба през борсата. ЧЕЗ обслужва Западна България, като това е най-голямото електроразпределително дружество от трите на българския пазар. Приходите на "ЧЕЗ Електро България" са 1.24 млрд. лв., а на "ЧЕЗ Разпределение" - 456 млн. лв. за 2011 г. Държавата се надява да получи за 33-процентния си дял в ЧЕЗ около 100 млн. лв. Продажбата на държавния дял в трите електроразпределителни дружества беше сред антикризисните мерки на правителството. Плановете на финансовия министър Симеон Дянков бяха от това да влезе в бюджета около 200 – 250 млн. лв. Другият очакван ефект от сделките е съживяване на фондовата борса у нас преди продажбата на самата нея на частен инвеститор.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване