09/19/12 16:40
(http://radiomilena.com/)

Поморие за трета поредна година разпъва „Пъстра трапеза“

penio 300x200 Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаНационалният кулинарен фестивал гостува на морския град с нова водеща

 

За трета поредна година най-пъстрата трапеза – тази на единствения по рода си кулинарен фестивал, акостира край морето в слънчевия град Поморие. Фестивалът, който вече четири години поред показва на цяла България уникалните български гозби от различни региони, ще се срещне отново с приятелите от морския град, за да изживеят заедно един незабравим празник. Стартът на празника е на 21 септември, петък от 11 часа, в централната градска част, до хотел „Saint George“.

Организаторът шеф Пеньо Иванов, с подкрепата на община Поморие, е подготвил и този път вкусни и интересни изненади за всички гости на празника.

След София, където на 8 септември бе представена уникалната статуя на лъжица, копие на наградите за фолклор, кулинария, изобразително изкуство и фолклор „Пазител на традициите”, жителите и гостите на Поморие ще могат също да видят произведението на майстор Димитър Койчев. Статуята е създадена, за да популяризира единствените призове за хора, които с работата си съхраняват и популяризират българските традиции.

В Поморие шеф Иванов ще представи и специално изработената книга за пожелания и препоръки „Пазител на традициите”. Тя е направена от носителката на наградата в категория „Занаяти” за 2011 г. Мариета Недкова – един от най-прочутите ни майстор-кожари.

Таланта си в приготвянето на традиционни ястия ще демонстрират учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Алеко Константинов” в Поморие с ръководител Живка Вълканова. Разделени на два отбора, Виктория Веселинова и Теодор Костерицов, и Венцислав Бинчев и Ивелин Стамболиев, са приготвили изключително вкусно меню: „Патладжанови колички” за предястие, „Пилешки хапки по жътварски” за основно ястие, и „Млечна баница” за десерт.

Освен участниците в кулинарната изложба, ще има и демонстрации по карвинг.mmm 225x300 Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапеза Журито отново ще присъди традиционните награди за най-добра етно визия на щанд, десерт, оригинална визия на ястия, оригинална рецепта, вкус и автентична рецепта.

И в Поморие за най-малките ще е отворена шатрата, в която всяко дете ще може да нарисува любимата си гозба, като част от традиционния детски пленер „Рецептите на баба”. Разбира се, няма да липсват и надпреварите за най-бързи участници в надяждането с боб и кисело мляко, а всеки, който желае, ще може да опита сръчността си с помощта на майсторите-занаятчии, както и богатата фолклорна програма.

На 29 и 30 септември „Пъстра трапеза” ще акостира във Велико Търново – града, Пазител на традициите. Месец по-късно – на 29 октомври, е крайният срок за гласуване за номинираните за призовете „Пазител на традициите” 2012 г. Всеки може да направи това на адрес www.pazitelnatradiciite.com.

 Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапеза

bookmark Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаsvejo Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаgoogle Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаdelicious Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаstumbleupon Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаfacebook Поморие за трета поредна година разпъва Пъстра трапезаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване