09/19/12 14:42
(http://www.klassa.bg/)

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на всеки 5 години

Професионалните шофьори ще сменят книжките си на всеки 5 години, а не както беше досега – на всеки 10 години. Това реши парламентът в сряда, като прие окончателно промените в закона за българските лични документи. Досега валидността на свидетелствата за правоуправление в категориите "С" и "D" беше за период от 10 години, какъвто остава срокът на валидността на книжките от категория "B".
От опозицията възразиха, защото това ще увеличи разходите на въпросните водачи, но управляващите обясниха, че се съобразяват с европейска директива.
"Ако имаш категория „B", ако имаш категория за друго и същевременно по-висока категория, колко години ще ти важи книжката", попита депутатът от левицата и бивш транспортен министър Петър Мутафчиев и допълни: "Не е задължително да караме хората на пет години да отиват до МВР и да си вадят ново свидетелство за управление. Нека да го контролираме. Нека, ако не издържат тези изпити, да им се отнеме свидетелството, но да караме хората на пет години да си сменят шофьорските книжки, извинете, това е най-малкото несериозно на този етап", заяви Мутафчиев.
Анастас Анастасов от ГЕРБ каза, че самият той има категория "C", която е придобил, когато е завършвал средното си образование. "Ако сега искам да се откажа от тази категория, не мога да се откажа само от нея, защото тя ми дава право да шофирам и МПС за категория "B", имам право и за мотопед, и за трактор", допълни той. Анастасов обясни, че въпросът е обсъждан с представители на МВР и това не е необходимо да заляга в закона, тъй като има наредба по въпроса и ще се реши там.
 Всички, които подновят шофьорските си книжки за категория "C" и "D" до 19 януари 2013 г., ще имат шофьорски книжки, валидни десет години. Но ако си извадят шофьорска книжка категория "C" или "D" след тази дата, срокът с оглед неотменимия ни европейски ангажимент, ще бъде пет години, обясни зам.-вътрешният министър Веселин Вучков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване