09/19/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Строителната продукция със 7,8 на сто спад

Спад от 7,8 на сто на строителната продукция за първите шест месеца на тази година спрямо същия период на миналата година, отчете в сряда пред журналисти председателят на Камарата на строителите в България Светослав Глосов, цитиран от БТА. Той коментира това преди началото на дискусионен форум на тема "Строителството през 2013 година - перспективи и предизвикателства".
Задлъжнялостта на общините към бизнеса е 187 млн. лв., от които 80% са към строителните фирми, обяви Глосов. По негова информация 16% спад се регистрира при инженерното строителство, докато при сградното строителство има лек ръст. 80% от поръчките в сектора идват от държавата, като са финансирани от ЕС, а до момента държавата не е просрочила плащанията си към бизнеса, поясни още той, съобщи БГ НЕС. Въпреки това строителният сектор е изправен пред трудности, като основният изход от тази ситуация е възлагане на обществени поръчки и привличането на чужди инвестиции.
В строителството нещата бяха активни, този ресор не беше в застой, а предизвикателствата и перспективите ще ни дадат възможност да се случват повече неща, каза от своя страна строителният министър Лиляна Павлова. Според нея 2013 г. ще бъде ключова, защото завършва първият програмен период за договаряне на европейски средства от членството на  България в съюза.
Средствата, които заедно трябва да усвоим, са над 2 млрд. евро, 2013 г. ще е и годината на малките фирми, обяви Павлова. Това е заради програмата за енергийна ефективност в българските домове, като за всяка сграда ще има отделен изпълнител. Това ще даде шанс за работа в 36-те големи града на фирмите и в строителния надзор, заяви министърът. В следващите месеци предстоят и тръжни процедури за изграждането на магистрален участък между София и Калотина на стойност 69 млн. евро, ремонт на софийския околовръстен път за 150 млн. евро., както и изграждане на пътя Мездра – Ботевград. Има предвиден ресурс от 500 млн. лв. за рехабилитация на пътищата, допълни Павлова.
Започнахме този програмен период недостатъчно готови с недостатъчно средства, каза още министърът. В момента ключовите проекти са да се довърши инициативата за подобряване на градския транспорт в 7-те най-големи града в страната за над 400 млн. лв., той предстои да се реализира напълно именно през предстоящата 2013г. Ще бъдат направени и инвестиция за изграждане на чисто нова инфраструктура за над 100 млн. лв. във връзка с идеята на правителството за деинституциализация на изоставени деца, поясни Павлова. По нейна информация има отделени 300 млн. лв. за проекти в туризма и 260 млн. лв. в сектор здравеопазване.
Предстои и съвместна работа между министерствата на регионалното развитие и това на околната среда и водите за реформиране на водния сектор, където не са се правили инвестиции от години, обяви Павлова. До края на тази година ще бъдат готови и генералните планове, които ще дадат ясна представа къде и колко инвестиции се налагат, разясни тя. Според министъра, не са нужни 52 ВиК дружества, това разпиляно и неясно управление е направено по начин, по който в сектора да не може да се инвестира.
Затова загубите на вода в някои области са 80%, а в национален план около 50%, продължи Павлова. Според нея в сектора трябва да се търси на принципа на публично-частното партньорство. По информация на министъра, минимумът инвестиции в сектора трябва да са 6 млрд. евро, а максимумът – около 21 млрд. Предстои и изграждането на няколко ключови язовира за питейни нужди, тъй като в 20 области в страната все още има режим на водата, каза още министърът.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване