09/19/12 10:24
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Франция засилва охраната на посолствата си заради Мохамед

Франция ще засили сигурността край посолствата си в страните, където биха могли да избухнат гневни реакции срещу карикатурите на пророка Мохамед.

Тона обяви френският външният министър Лоран Фабиюс, цитиран от “Франс прес”.

В сряда бяха затваряни всички френски представителства в най-голямата мюсюлманска страна Индонезия.

„От съображения за сигурност и по инструкция от Париж посолството на Франция ще бъде затворено този петък, 21 септември, а всички френски представителства в Индонезия, включително училищата, няма да работят в четвъртък и петък”, гласи комюнике на френския шарже д’афер към посолството.

Според дипломатическият представител е възможно карикатурите във френския седмичник да провокират масови демонстрации, особено срещу френски институции.

“Дадох инструкции да се предприемат специални мерки за сигурност във всички държави, където би могло да възникне проблем”, обяви Фабиюс. Той също призна, че е “разтревожен” от възможността да има враждебна реакция на карикатурите, публикувани от сатиричен седмичник. Френският съвет на мюсюлманското вероизповедание вчера осъди “най-остро този нов ислямофобски акт” и отправи призив към мюсюлманите в страната “да не се поддават на провокацията”.

Междувременно в събота в центъра на Париж ще се проведе масов протест срещу антимюсюлманския филм „Невинността на мюсюлманите”, пише вестник “Фигаро”.

Организаторите на демонстрацията призоваваха в социалните мрежи всички желаещи да се съберат в събота на площад „Трокадеро”.

За същия ден е предвидена и още една подобна акция – около парижката джамия.

Френските власти все още не са дали разрешение за провеждането на нито една от двете демонстрации.

Преди седмица група мюсюлмани се опитаха да проведат протест около американското посолство в Париж, без да са получили разрешение за това.

В резултата на това бяха ранени шестима служители на реда, а 152 от демонстрантите бяха арестувани. 

The post Франция засилва охраната на посолствата си заради Мохамед appeared first on OFFNews Новини.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване