09/20/12 13:50
(http://www.klassa.bg/)

Вдовицата на Джон Ленън връчва на „Пуси райът“награда за мир

Вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно присъди на руската група „Пуси Райът“  наградата за мир, която тя създаде в памет на своя съпруг, предаде Ройтерс.
Наградата ще получи на 21 септември в Ню Йорк Пьотър Верзилов, мъж на осъдената участничка от групата Надежда Толоконникова. Премията ще бъде връчена от Йоко Оно,  заедно с изпълнителния директор на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ в САЩ Сюзън Носел.
По думите на Оно изпълнителките от  „Пуси райът“ заслужават наградата заради приноса им в борбата за изява на жените. Освен руската група, наградата на името на Джон Ленън, получават още 4 души: Рейчъл Кори, загиналата в 2003 г. американска активистка , бореща се за правата на палестинците в Израел, покойният американо-британски писател и журналист Кристофър Хитчънс и Джон Перкинс – автор на книгата "Изповедта на един икономически убиец“ (2004 г.). Името на петия награден не бе оповестено.
Оно присъжда наградата „Ленън“ веднъж на 2 г.  на правозащитници и борци за мир от целия свят. На 9 октомври – на 72-я рожден ден на прочутия член на „Бийтълс“ в Рейкявик ще има още една церемония в чест на лауреатите на премията.
На 1 октомври руски съд ще разгледа жалбата на „Пуси Райът“срещу наказанието от 2 години задържане, което им бе наложено през август за пънк молитвата „Богородице, изгони Путин“ в храма „Христос спасител“ в Москва.
Йоко Оно и  „Амнести интернешънъл“ са сред чуждестранните гласове, които се обявиха в защита на руските пънк изпълнителки .
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване