09/20/12 13:51
(http://www.klassa.bg/)

Върховният съд на Италия потвърди присъда за 22 агенти на ЦРУ

Върховният съд на Италия потвърди в сряда вината на 22 агенти на ЦРУ и един пилот на ВВС на САЩ в отвличане, съобщи Ройтерс. Те са осъдени в Италия задочно през 2009 г. за отвличането през 2003 г. на живеещия в Милано египетски духовник Абу Омар. Следствието установи, че той е бил държан известно време във военна база на САЩ в Италия, а после е бил прехвърлен в Германия и в Египет. Твърди се, че е бил подложен на изтезания. По-късно е освободен.
През 2009 г. съдът обвинява 26 американци, но трима се измъкват с  дипломатически имунитет. Агентите на ЦРУ, както и пилотът на самолета получават по 5 години затвор, а
бившият шеф на американското разузнаване в Милано - 8 г. Всички са задължени да изплатят на семейството на Абу Омар половин милион евро. Осъдените обжалват, но през 2010 г. съдът увеличава наказанията – съответно 7 и 9 г.
Всички осъдени са на свобода. Независимо от настояването на прокуратурата в Милано правителството в Рим и до днес не е поискало екстрадацията им.
„Ал Джазира“ съобщава, че след решението на Върховния съд все пак италианските власти са длъжни да поискат екстрадация. Вашингтон вече даде да се разбере, че няма да я изпълни.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване