09/20/12 16:07
(http://www.klassa.bg/)

Китай поиска ЕС да свали оръжейното ембарго

Китайският премиер Вън Цзябао поиска ЕС да махне оръжейното ембарго над страната му, предаде Би Би Си. Това стана по време на срещата ЕС-Китай в Брюксел, която за Вън е последна в качеството му на премиер. „Дълбоко съжалявам, че решението се изплъзваше в последните 10 години“, каза Вън. Ембаргото бе наложено от Брюксел след потушаването на протестите на площад „Тянанмън“ през 1989 г.
Преди срещата, източник на ЕС заяви: „Договорихме се да не се съгласим с Китай по този въпрос.“ Ембаргото застави Китай да инвестира повече в собствено военно производство. Франция и Италия се застъпват за премахването му, но останалите страни-членки са разделени по въпроса. САЩ са против ембаргото да падне, позовавайки се на човешките права и на опасението, че това ще наруши деликатния баланс в отношенията между Китай и Тайван. Премиерът Вън също постави на срещата въпроса за отказа на ЕС да третира Китай като напълно развита икономика, което е пречка да бъдат вдигнати митата за китайските стоки в съюза.
Еднодневните разговори на Вън с висши представители на ЕС като президента Херман ван Ромпуй, председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и първия дипломат Катрин Аштън се концентрираха главно върху икономически теми. „Китай се споразумя да работи заедно с ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове и да върви към нисковъглеродна икономика“, се казва в изявление на ЕК. Независимо от критиките си към ЕС Вън Цзябао изигра ключова роля за изграждането на китайско-европейските отношения, подчертава Би Би Си. По време на 9-годишния му мандат като премиер двустранната търговия скочи четири пъти. Сега ЕС е най-големият пазар на стоки от Китай и втори вносител на изделия в азиатската страна. Има надежди, че Китай ще инвестира в европейския спасителен фонд част от своите около 3 трилиона долара валутни резерви.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване