09/20/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Парламентарна комисия ще „проучва“ корупцията по високите етажи

Народното събрание сформира временна комисия, която ще разследва корупцията по високите етажи на властта, като за неин председател бе избран вносителят на предложението Яне Янев. Новият парламентарен орган ще има за задача да проучва „факти, данни и документални публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки“.
От опозицията атакуваха идеята на Яне Янев, която бе подкрепена от ГЕРБ, тъй като новата комисия на практика ще дублира вече съществуваща такава – тази за борба с корупцията и конфликт на интереси и парламентарна етика.
Според Ангел Найденов от Коалиция за България (КБ), създаването на поредния антикорупционен орган означава признание на управляващите, че вече три години не са успели да се справят с корупцията. Вместо да се занимаваме с бюджет, данъчни закони и други актуални проблеми, ние ще правим разследвания - това е провокация срещу нормалността и парламентарно скудоумие, каза още Найденов. По-късно на брифинг говорителят на БСП Антон Кутев заяви, че се обмисля новата комисия да бъде дадена на Конституционния съд, тъй като тя може да се тълкува и като неправомерна намеса в съдебната власт.
Четин Казак от ДПС също засегна темата с разделението на властите. Това да не е четвърта съдебна инстанция над ВКС, попита той. Да не би, след като почти закрихме следствието, сега да превърнем Народното събрание в национална следствена служба, попита Казак.
Емил Василев от РЗС контрира, че опозицията образувала „прокорупционна коалиция“ и защитавала корупционните практики „като Матросов на амбразурата“ и затова не искала създаването на новия орган.
В дебата се включи и Волен Сидеров от „Атака“, който в подигравателен тон заяви, че ще подкрепи издигането на Яне Янев за председател на комисията, тъй като бил „убеден както в мъжкия му характер, така и в непримиримостта му да се справи с корупцията“.
Сидеров цитира думи на Янев от 10 юни 2011 г. - че „Бойко Борисов участвал в убийство“ и че „той е единственият премиер, чиято биография е забулена в тайнственост“. Сега като председател на комисията лидерът на РЗС ще разнищи случая, иронично заяви Волен Сидеров. Както е известно, от няколко месеца хората на Яне Янев в парламента обърнаха отношението съм към властта и от яростна опозиция се превърнаха в нейни поддръжници.
От КБ поискаха комисията да се образува на паритетен принцип, тъй като излизало, че управляващите ще разследват опозицията, което не било нормално. Мнозинството обаче отхвърли това предложение.
В крайна сметка бе решено новата комисия да се състои от 13 члена – 6 от ГЕРБ, 1 независим (Яне Янев, той и председател), 2 от КБ, 2 от ДПС, 1 от Синята коалиция и 1 от „Атака“. За заместник на Яне Янев бе избран Христо Бисеров от ДПС.
От БСП впоследствие заявиха, че ще проведат преговори с другите парламентарни групи, да създадат паралелна неформална комисия, която да разследва случаите със скандалните разговори около Мишо Бирата, с изсичане на гори от депутата Емил Димитров, с порочен търг за ел. енергия от АЕЦ, със скандални договори за ВЕИ и др.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване