09/20/12 13:54
(http://www.klassa.bg/)

Слави Бинев: В ГОРД няма да допуснем лъжеопозиционери

 - Г-н Бинев, как върви организацията на протеста на 22 септември?
 - Опитват се да ни създават проблеми, но ние сме калени в трудни ситуации и не сме очаквали нещо друго. Например, почти всички транспортни фирми, които трябва да докарат хората от провинцията, се оказа, че са под пълния контрол на диктатора. Или дават цени, които са за отказване, или просто не искат да извозват нашите симпатизанти. Но ние винаги имаме вариант Б. Доколкото разбирам обаче, ще се опитат да създават проблеми и при самото транспортиране на хората, но в края на краищата недоволството е голямо и аз смятам, че то не може да бъде спряно и това ще има дори обратен ефект. Гражданите вече виждат, че Европа препоръчва болестта ГЕРБ да бъде лекувана с ГОРД, а както се чува от Русия вече се препоръчва да бъде лекувана и със студ.

 - Кои други политически сили сте поканили и кои от тях откликнаха?
 - Ще се включат много хора. За нас най-важно е, че се включва Национален фронт за спасение на България. Доколкото знам, ще дойдат и представители на „Нова алтернатива“ на Николай Цонев, Гергьовден, някои от зелените партии, много неправителствени организации. Ще бъдат всички хора, които искат да изразят абсолютното си възмущение от подмяната на информация, от монополите, от правителството, което е уж срещу богатите, а всъщност създава свръхбогати олигарси – около десетина човека, които имат пълен контрол върху ситуацията в България и които се гаврят с нищетата, в която потапят своя народ.

 - Колко човека очаквате да дойдат?
 - В началото идеята беше най-големите активисти да изразим своето несъгласие с манипулирането на информацията, с подмяната на условието на задачата за българина – че, видите ли, няма друга алтернатива, много е лошо, но трябва да се съобразявате, защото няма друг вариант. Обмисляхме го като елитарен поход, но тъй като много хора проявиха съпричастност, смятам, че ще бъдем над 15 000 души.

 - Как се развива проектът ГОРД? Има ли новоприсъединили се партии?
 - В момента върви прекрасно, обаче в следващите един - два месеца ще уточним кои са истинските партньорства. За нас е изключително важно да не допуснем хора, които мимикрично ни обясняват, че са опозиция, но които всъщност отдавна искат да седнат на коленете на диктатора. Ние ще бягаме от такива партии. Очакваме провокации от всякакъв характер - хора, които са били в скута на премиера, ще идват и ще се правят на опозиционери, за да се присъединят към нас. Ние няма да им дадем тази възможност.

 - Преди няколко месеца обаче казахте, че приемате абсолютно всички партии извън ГЕРБ като партньори. Сега изглежда имате друго виждане.
 - Не е друго. Разбира се, че ще си партнираме с всички партии, които не са заразени от болестта ГЕРБ, чиито симптоми са бедност, глупост, страх, нещастие, арогантност и която кара хората да се унижават. Има две-три партии, които в различно време са били част от системата ГЕРБ. Когато подкрепяш някой, ти просто ставаш част от него.

 - Кои партии имате предвид?
 - И РЗС, и СДС, и ДСБ...

 - А „Атака“?
 - „Атака“ също бяха в скута на премиера. Мисля, че мястото на ръководителите на тази партия не е в сърцето на нашия поход. Това е моето мнение. Един водач може да сгреши, но не може постоянно да си сменя позицията.

 - Твърда опозиция на властта обаче са и партии като БСП и ДПС, които се считат за част от статуквото. Как бихте партнирали с тях?
 - Аз смятам, че нито БСП, нито ДПС могат да бъдат опозиция. За всички нормални хора в България е абсолютно ясно, че върхушката в лабораториите на БСП в края на краищата роди проекта ГЕРБ. Намериха най-големия некадърник, който да може да ги реанимира след тройната коалиция, която беше може би най-голямата трагедия на България. Никой не вярваше, че ще се стигне дотам хората едва ли не да съжаляват за нея. Те просто трябваше да открият най-големия некадърник, да го създадат, да го легитимират, да му се направи алиби и да му се предоставят всички възможности да залъже избирателя. Аз не смятам, че до момента в България е имало демократична система. Винаги е имало назначена опозиция от тези, които дирижираха всичките процеси. Хората вече привикнаха да играят с наредени карти и на четиримата играчи на масата. БСП и ДПС не могат да претендират да бъдат опозиция. Видя се, че нямаше никакъв реванш – нали ГЕРБ дойдоха, за да накажат крадливата тройна коалиция? Да сте чули някой да е вкаран в затвора, да се е стигнало до някаква разплата? Няма такова нещо!

 - Излиза, че кръгът от партньори на ГОРД е доста тесен.
 - Не, той е много широк, но не е толкова парламентарно представен, защото в края на краищата ние сме антисистемен играч. Видя се, че тази система води само до провали и ражда уродливи неща – може само да се оправдава и да се крие зад проблемите, но не и да ги решава. Така че е напълно нормално да търсим нашите партньори извън статуквото. Те загряват на резервната скамейка. Има и нещо друго. Защо са мразени политиците – защото за 90% от тях знаем, че тяхното CV и тяхната известност започва от момента, в който те са се захванали с политика. Те не са известни с нищо друго. Заниманието с политика трябва да е един естествен завършек на успешна кариера на човек, който се е реализирал в живота, който е доказал върху самия себе си, че неговите стратегии за успех са ефективни. А в България вкарваме едни абсолютно анонимни хора, които са просто послушни и които извън политиката нямат никаква стойност.

 - Еврокомисарят Нели Крус наскоро изрази притеснение за медийната ситуация в България. Имали ли сте разговори с нея?
 - Преди пет дни имах официална среща с Нели Крус. Доста време разговаряхме за проблемите в България. Те са изключително притеснени, защото диктаторът Борисов се превръща в проблем не само за България, той се превръща в един страхотен проблем и за Европа. Една от силните страни на ЕС е, че често вади картите за човешките права и свободи в разговорите с други страни. При последните разговори обаче на дипломатите от ЕС им казват: вижте какво, не ни занимавайте с правата на човека и свободите. Първо си решете проблемите във вашия Европейски съюз - знаете какво става в България, където има диктатура, където има цензура, където има всичко, за което упреквате нас. Първо си решете вашите проблеми и чак тогава ни давайте акъл! Европа е притеснена, че дава изключително лош пример и на дискусии по въпросите за свободите стои някак си лицемерно. ЕС ще търси решение на този въпрос. Според мен на всички съучастници на премиера, не на самите журналисти, но на собствениците, издателите и изпълнителните директори в медиите, ще им се търси отговорност. Става въпрос не за търговия с информация, а за търговия с власт, което е другата дума за корупция.

 - Има ли развитие по въпроса с „Дънди прешъс“? Поставяли ли сте го на дневен ред пред ЕК или ЕП?
 - Поставях го няколко пъти. За жалост това е проблем, който трябва да бъде решен от националното правителство. Разбира се, че европейските институции изказаха своето неодобрение по един такъв договор, но те не могат пряко да се месят в работата на държавните ръководства. Затова ние във всички протести ще засегнем изключително остро и този въпрос – за начина на отдаване на концесиите. Защото тук не говорим за подозрения в корупция, а за очевадни корупционни механизми.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване