09/20/12 15:39
(http://www.klassa.bg/)

Спадът в цената на петрола се дължи на слухове за саудитски доставки

Суровият петрол сорт „Брент“ от Северно море с доставка през ноември, който служи като стандартна пазарна цена за петрола, се понижи в сряда с $3,84 до $108,19 за барел в Лондон. Основният договор на Нюйоркската борса за лек суров петрол WTI с доставка през октомври се понижи с $3,03 до $92,26 за барел, съобщава АФП. „И двата основни договора за суров петрол започнаха деня по-категорично поради новините, че Японската централна банка се е присъединила към Федералния резерв на САЩ и Европейската централна банка и ще обяви още мерки за парични облекчения“, заяви Фауад Разакжада, анализатор в търговската група GFT Markets. „Но скоро последва масова разпродажба, след като се появиха слухове, че Саудитска Арабия, която е вторият по големина износител на петрол в света, планира да увеличи производството, за да попречи на увеличението на цените.“ Петролният министър на Саудитска Арабия Али ал-Наими заяви този месец, че цените са прекалено високи на фона на опасения, че скъпата енергия ще навреди на опитите да се стимулира световният ръст на икономиката. Позицията на Саудитска Арабия се възстанови в сряда, след като вестник „Файненшъл таймс“ писа, че най-големият световен производител на петрол предлага на клиентите си допълнителни доставки. Цените „се понижават най-вече заради новините, че Саудитска Арабия планира да направи всичко по силите си, за да гарантира оправданата цена на петрола „Брент“ на пазарите от $100 за барел“, заяви Карстен Фрич, анализатор от Commerzbank. „Страната винаги е имала интерес да поддържа високо, но стабилно ценово равнище за петрола, което да не понижи трайно търсенето.“
Цената на петрола падна напоследък и поради страховете на инвеститора за слабия икономически ръст в Съединените щати и растящото напрежение в отношенията между Китай и Япония, твърдят търговци. С успокояването на еуфорията от съобщението на Федералния резерв на САЩ миналия четвъртък, че ще предприеме нови стимули, инвеститорите се насочиха към причината за подкрепа на централната банка, а именно забавящата се американска икономика, затънала във висока безработица. Цената на петрола мистериозно се понижи в понеделник и това учуди анализаторите. При необичайно волатилни сделки фючърсите за петрола „Брент“ и WTI внезапно се понижиха с около $4 в рамките на дневната търговия. Някои пазарни наблюдатели смятат, че ценовият спад може би е резултат от грешка. Търговците също са преследвани от слухове, че администрацията на американския президент Барак Обама ще извади нефт от стратегическите си петролни резерви, за да понижи цените преди изборите на 6 ноември. „След като Саудитска Арабия влезе на първа страница във „Файненшъл таймс“ с нарастващите доставки, всяко освобождаване на петрол от стратегическите резерви ще се възприеме като решение за купуване на политически гласове и следователно ще намали вероятността за освобождаване на такъв петрол“, заяви в сряда Оливие Джейкъб, анализатор от Petromatrix.
Цената на петрола се повиши миналата седмица до четиримесечен рекорд, след като Фед започна третата фаза на количествени улеснения, за да насърчи американската икономика. САЩ употребяват най-много петрол в целия свят. Но скоро цената на петрола обърна посоката си на фона на изострящия се спор между най-големия потребител на енергия Китай и третата по големина икономика в света Япония заради островите в Източнокитайско море. „Търговците на петрол се притесняват от евентуалните вреди за китайско-японската търговия и последствията им за търсенето на петрол“, заяви Фил Флин от The Price Futures Group.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване