09/21/12 12:55
(http://radiomilena.com/)

Дянков слага данък върху лихвите по спестяванията

simeondiankov Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаВъпреки заканата на финансовия министър Симеон Дянков отпреди година да не се вдигат данъците, докато ГЕРБ е на власт, правителството обмисля елегантно да заобиколи обещанието, като вместо това въведе нов данък – върху доходите от лихви по депозити на физически лица. Целта е с парите да се осигурят допълнителни приходи за вече обещаното увеличение на пенсиите догодина, съобщава в. „Капитал Daily„, като се позовава на информация от три независими източника от управляващото мнозинство.

Ако бъде въведен новият данък, доходите от лихви на всяко физическо лице с влог в банка ще бъдат обложени с 10%. Ще бъдат освободени единствено лихвите от сметките, по които се набират средства за скъпоструващо лечение и трансплантации. Според източници от Министерството на финансите по този начин ще се осигурят между 160 и 200 млн. лв. допълнително за бюджета догодина.

„Това ще е устойчив източник на приходи и е по-справедливо да въведем данък върху лихвите, какъвто има в много други държави от Европейския съюз, отколкото да вдигаме сега съществуващите данъци и да оставим един доход необложен“, коментирал пред вестника представител на финансовото министерство.

Идеята за нов данък все още била на етап обсъждане, а вероятността тя да бъде облечена в законови разпоредби предвид изборите е 25%, коментирал друг представител на управляващите.

Статистиката на БНБ показва, че от края на 2008 г., когато започна кризата, депозитите на гражданите са се увеличили с 54% и в края на юни тази година достигат 34.2 млрд. лв. От детайлните данни се вижда, че 75% от депозитите са с размер под 1000 лева, което означава, че ще бъдат обхванати много на брой сметки с малки наличности по тях./КРОСС/

 Дянков слага данък върху лихвите по спестяванията

bookmark Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаsvejo Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаgoogle Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаdelicious Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаstumbleupon Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаfacebook Дянков слага данък върху лихвите по спестяваниятаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване